Публикация

Антиоксидантите - ахилесовата пета на грипния вирус?


Белтъкът, подпопомагащ размножаването на вируса, уврежда епителните клетки на белия дроб, като довежда до събиране на течност.

Това съобщават учени от Алабама в изданието на Федерацията на американските дружества по експериментална биология.

  Според изследователите вече е по-ясен механизмът,  по който грипът атакува белия дроб, и това дава надежда за разработката на ефективни методи за противодействие.

Те посочват, че ахилесовата пета на H1N1 може да се окажат антиоксидантите.
Изследователите  установили, че М2, протеинът, съдържащ се във вируса, уврежда белтъка, благодарение на който дробовете се пречистват от течност. Последствието е увеличаване на свободните радикали /оксиданти/.

Ръководителят на изследването проф. Садис Металон посочва, че при експериментите било наблюдавано действието на М2 при наличие на антиоксиданти. В този случай белтъкът в белодробните клетки не се увреждал. Резултатът бил потвърден и при опити с човешки белодробни клетки.

Ваксините ще останат основното средство за борба с вируса. Но това изследване отваря път към намиране на принципно ново лечение, когато заболяването вече е налице. Вирусите имат силни мутагенни свойства и затова трябва да се търсят нови пътища за решаване на проблема,посочват учените.

Коментари