Публикация

С висок интерес премина традиционната кампания на Очна болница "Бургас" за профилактика на глаукома

Заболяването е втората най-честа причина за слепота в света


Двеста тридесет и девет души се включиха в кампанията на Очна болница „Бургас” в месеца за борба с глаукомата. Те имаха възможност да измерят безплатно вътреочното си налягане и да се консултират с лекарите по въпроси, касаещи заболяването.

Анализът на резултатите показа, че 212 души (89%) от преминалите са с нормални стойности на вътреочното налягане. 17 души (7%) са с гранични стойности. Те са посъветвани да проследят вътреочното си налягане във времето. Със значително повишени резултати (над 25 единици) и съмнения за коварното заболяване са 10 души (4%). На тях офталмолозите от болницата ще извършат всички допълнителни изследвания, необходими за да се диагностицира или изключи наличието на глаукома.

Болестта е втората най-честа причина за слепота в света. В по-голямата част от случаите заболяването се свързва с повишено вътреочно налягане, което уврежда нервните клетки на ретината. Тъй като процесът е безболезнен, обикновено той напредва незабелязано. Въпреки че повишеното вътреочно налягане невинаги е равнозначно на глаукома, то често е показател за заболяването. Поради тази причина контролът и редовното му измерване са в основата на профилактиката на зрението на всеки човек.

По данни на Националната глаукомна асоциация болните у нас са между 70 000 и 80 000 души. Това, че процесът е безболезнен и обикновено напредва незабелязано, превръща глаукомата в изключително коварно заболяване, което „ограбва” зрението неусетно. Специалистите отбелязват, че навременното й откриване е от значение, тъй като терапията е много по-ефективна в ранен етап, още преди да са се появили нарушения или заболяването да е прогресирало.

Коментари