Публикация

В СИТИ КЛИНИК БУРГАС ЛЕКУВАТ ПЕРИФЕРНИ АРТЕРИАЛНИ СТЕНОЗИ

Много хора се оплакват от болки в краката при ходене- толкова силни, че се налага да спрат и да починат.Те обикалят ортопеди, невролози, лични лекари и билкари в търсене на лек, но малцина знаят, че тези симптоми са сигнал за консултация с кардиолог.


Много често подобни оплаквания се неглижират от личните лекари и от самите пациенти - изписват се лекарства, идва известно подобрение и решават, че проблемът е решен. „Късното или забавено насочване на засегнатите към адекватна диагностика и специализирано лечение води до голям процент на ампутации, при това ампутации, които са могли да бъдат избегнати - казва управителят на кардихирургичната болница „Сити Клиник Бургас“”, инвазивният кардиолог д-р Мариана Контева. 

“Никога няма да се съглася, че ампутацията е „лечение”. За огромно съжаление всяка трета минута в света се извършва ампутация на крак. Това е по-скоро израз на безсилието на лекаря да запази на всяка цена живота на пациент с напреднала гангрена, който твърде късно е насочен към медицинска помощ.

За това са виновни и самите болни, особено диабетиците, които трябва да се научат да спазват стриктна хигиена на краката, да носят удобни обувки и да лекуват всяка появила се рана.Много често обаче появата на рана е индикатор на много тежки „запушвания” и промени на съдовете на краката. Най-добре е консултацията със специалист да стане още при появата на болки при ходене в подбедрицата, които се засилват на всеки 200-300 метра, болки, които пречат на човека да продължи, ако не спре и почине" - подчертава д-р Контева.

Истинското лечение е навременното приложение на ендоваскуларната терапия – балонната ангиопластика и стентиране, след чието приложение болката моментално изчезва. Пациенти, на които е поставен стент и отпушен периферния съд на краката, споделят, че още на следващия ден след процедурата, се чувстват като възродени за живот- спали са след месеци на безсъние от болките.

„Неслучайно ние, кардиолозите, водим такава целенасочена „война“ срещу тютюнопушенето, то води до извънредно голямо разпространение на хроничната артериална недостатъчност на крайниците – (периферна съдова болест).- казва д-р Контева. Периферните артерии дори повече от коронарните се увреждат от цигарите. Но срещу този внушителен брой потенциални пациенти има малко центрове, които правят активно и успешно диагностика и периферни ендоваскуларни процедури.Затова е много важно пациентът да бъде насочен към такъв специализиран център.

В Бургас това е „Сити Клиник Бургас“.

Повечето инвазивни лаборатории са съсредоточени върху коронарните процедури - острият коронарен синдром пряко застрашава живота на пациента, а периферната съдова болест има отношение по-скоро към качеството на живот.

„Аз мисля, че понятието „качество на живот” трябва да стане водещо и у нас като страна с претенции за равноправна членка на Европейския съюз. Целта на съвременната медицинска помощ не може да бъде само пациентът да е жив. Успешно лечение означава болният да е в кондиция, да се върне към обичайния си начин на живот, да е социално интегриран. Освен това да не забравяме, че смъртността при пациентите с периферно съдово заболяване е също много голяма. Затова пренебрегването на периферните артериални стенози е напълно неоправдано „- подчертава д-р Контева.

За разлика от широката информираност, която се постигна с общи усилия на лекари и медии по отношение на инвазивните кардиологични процедури, все още хората не са наясно с рисковете от периферната артериална недостатъчност и с възможностите за инвазивно лечение.

Специализираните изследвания – образна диагностика с контраст, установяват точно къде е проблемът, в каква степен е застъпен и как може да бъде решен: с класическа съдова операция или ендоваскуларно.Доста време тези пациенти се лекуваха с вазоактивни медикаменти.Те са по-скоро симптоматични- не могат да излекуват болестта, а до известна степен тушират оплакванията.

Ангиопластиката и стентирането на периферните съдове набират все по-голяма скорост именно заради добрите резултати. Успеваемостта достига и надминава 90 процента.

Бургазлии трябва да знаят, че не е нужно да пътуват при периферна стеноза до София, или да прибягват до операция .В „Сити Клиник Бургас" тези пациенти се лекуват по европейските стандарти чрез щадящи инвазивни процедури.

Коментари