Публикация

Д-р Комитов: Настроен съм скептично към изпълнението на бюджета на НЗОК

Д-р Венцислав Грозев и доц. Любомир Киров заявиха, че служебният НРД нарушава договорното начало. Д-р Комитов каза, че е скептично настроен към изпълнението на бюджета на НЗОК, заради новите лекарства.


Автор: Бойко Бонев

Със създаването от здравната каса на нов рамков договор се нарушава договорното начало. Това каза председателят на УС на БЛС д-р Венцислав Грозев по време на заседанието на парламентарната здравна комисия, провело се на 17 март 2016 г. Според него по този начин се нарушават текстове от Закона за здравното осигуряване. „Считаме, че е нормално по силата на законодателството да се продължи договора от 2015 г. с неговото анексиране, а не да предоставяме възможността за изработването на един цялостен Национален рамков договор“, заяви той.

„Договорно начало отдавна няма. Това е игра на думи“, каза председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България доц. Любомир Киров. Той напомни, че най-важните неща от промените, инициирани от Министерството на здравеопазването са вкарани в наредби и закони, а там никой не чува думата на лекарите.

В отговор на изявление от страна на председателя на Надзорния съвет на НЗОК Кирил Ананиев, че се отделят повече пари за ивънболнична помощ доц. Киров отбеляза, че за първична е предвидено увеличаване от едва 2 млн. лв. Той заяви, че обещанията за по-големи обеми при прегледите и изследваната звучат нереалистично. „За да се реализира всичко в пълен обем трябват около 35-40 млн. лв. Къде са предвидени – не знам“, каза лекарят.

Междувременно управителят на НЗОК д-р Глинка Комитов коментира, че скептично настроен към изпълнението на бюджета на касата. Като причина за това той посочи увеличаването на разходите за лекарства и навлизането на високи технологии, като радиохирургията. По думите му все пак НЗОК трябва да заплаща за новите молекули, защото те лекуват смъртоносни заболявания в 99% от случаите. За пример той даде терапията на хепатит С. 

Коментари