Публикация

Безплатни прегледи за глаукома в очно отделение

Консултациите са част от информационна кампания за коварното заболяване


Информационна кампания за „тихия краде на зрение“ – глаукомата, организират очно отделение в МБАЛ „Централ Хоспитал“ и Ортодоксалният орден на Хоспиталиерите на Свети Йоан. Тя ще се проведе на 24 март 2016 г. , четвъртък, от 15 ч. във фоайето на очна хирургия. На място ще бъдат определени датите за безплатен скрининг на пациентите, съобщи началникът д-р Екатерина Георгиева.

Беседата е във връзка със Световната седмица за борба с глаукомата през март и препоръката на очните лекари хората над 50-годишна възраст един път годишно профилактично да изследват зрението си и да измерват очното си налягане.

Глаукомата е сред най-коварните и опасни заболявания - тя е една от водещите причини за необратима слепота в световен мащаб. Често се нарича „тихият крадец на зрение”, защото повечето видове глаукома обикновено не причиняват болка и не предизвикват симптоми, преди да възникне забележимата загуба на зрение. В началото на хроничното заболяване функциите на очите изненадващо дълго остават запазени. Болният не забелязва промените, тъй като те настъпват бавно и той се приспособява към тях. Увреждането се осъзнава от пациента едва след като загинат огромен брой нервни клетки. Когато долови загуба в зрителното поле, заболяването е вече в напреднал стадий.

Профилактичният преглед е важен, защото офталмологът може да улови дефектите в периферното зрение, които пациентът пропуска.

При скриниг за глаукома задължително се прави пълен очен преглед за откриване и на други рискови заболявания във възрастта над 50 години като катаракта, макулна дегенерация и др.

Коментари