Публикация

Солта и подсладителите са заплаха за бъбреците


Храните с високо съдържание на сол и изкуствени подсладители повишават риска от заболявания, свързани с влошена бъбречна дейност.

Това съобщиха учени по време на годишния форум на американските нефролози в Сан Диего, Калифорния.  
За да изследват въздействието на натрия и подсладените със захарозаместители напитки върху функцията на бъбреците, те наблюдавали здравословното състояние и хранителните навици на повече от 3000 хил. жени.

Установено е, че тези от жените, които имали здрави бъбреци, консумирали съвсем малко сол.

Изводите от същото изследване сочат, че две и повече напитки с изкуствен подсладител дневно ускоряват влошаванeто на бъбречната дейност. Подобна връзка при приемащите напитки със захар не е открита.

Въпросната зависимост  обаче била валидна и след като се отчетат всички останали фактори, влияещи върху бъбреците – възраст, високо кръвно, затлъстяване, диабет, пушене.  

Коментари