Публикация

Спират ли "Откраднат живот" заради "мафията на белите престилки"?

От седмица този слух броди из фейсбус с първоизточник жълт сайт


"Мафията на белите престилки" щяла да спре  сериала, недоволна от начина, по който е представено лекарското съсловие - кражба на бебе, извършена от водещ акушер-гинеколог, впоследствие директор на болница, корупционни практики, търговия с новородени в престижна ин-витро клиника, некомпетентност, шуро-баджанащина, секс на работното място, докато пациентите чакат за преглед, ремонт в кабинета, където правят на пациентка ректално туширане...

Този слух броди из интернет пространството, споделя се във фейсбук и вече никой не помни кой е първоизточникът на "информацията". Мафия на белите престилки вероятно е сборно понятие за лекари с влияние в здравната система, на които не им е по вкуса да се разкриват подобни истини за здравеопазването и те ще използват цялото си влияние, за да спрат филма.

От телевизията, и от продуцентския екип на филма категорично опровергават подобни твърдения. Пред в. "24 часа" Евтим Милошев казва: "Филмът е художествен и приемам като комплимент за неговите качества това, че някой го нарича документален. Хубаво е, когато един художествен проект провокира обществени дискусии. Това показва, че е уцелена тема, която по един или друг начин е болезнена и по която трябва да се говори.

Не правим никаква политика с този сериал. Нямаме за цел да показваме здравеопазването в определена светлина. Представяме го така, както самите ние, живеейки в тази страна, сме го видели – и с добрите , и с лошите му страни. Факт е, че има реални истории, които са ни послужили за вдъхновение за много от сюжетите. Но здравеопазването е само фон за нас. Ние се интересуваме преди всичко от човешките съдби, което по най-категоричен начин се подчертава и от заглавието, което сме избрали – “Откраднат живот”.

Какво каза още, може да прочетете ТУК.

Коментари