Публикация

Новият директор на ИАТ представи приоритетите си


Ще бъдат направени проверки „от А до Я” в процедурите по трансплантация у нас.

Това обеща новият директор на Изпълнителната агенция по трансплантация д-р Теодора Джалева.

Д-р Джалева поясни, че досега институцията не се е управлявала прозрачно, че има хаос и липса на деловодна система.

Тя е категорична, че ще въведе ред, както й е възложил премиерът Бойко Борисов.

Новият директор на ИАТ представи днес управленската си програма. Първото нещо е да се въведе деловодна система и непрекъснато работно време в агенцията. Ще бъдат създадени и комисии, които ще разгледат дейността на трансплантационните центрове у нас.

Според д-р Джалева, агенцията ще е натоварена с три основни функции – да образова обществото, да осигурява логистика и да е банка за информация.

„Всичко ще се случва в условия на прозрачност за пациента, за обществото и държавата. Няма да има раздаване на органи под масата, всичко ще става по медицински критерии”, увери тя.


Д-р Теодора Джалева съобщи още, че трябва да се актуализират списъците с чакащи за трансплантация.
Разработва се и софтуерен продукт, с който ще бъдат обхванати всички отделения по реанимация. Целта е по-бързото откриване на потенциални донори.

В Министерството на здравеопазването беше представен проектът на правилника за дейността и организацията на работата на Център „Фонд за трансплантация”. Първоначално фондът ще разполага с финансов ресурс от 5 млн. лева, с които ще се заплащат трансплантации на органи и стволови клетки на български граждани в чужбина, когато не могат да бъдат извършени у нас.

Според правилника всеки един нуждаещ се от трансплантация в чужбина трябва да бъде включен предварително в регистъра на чакащите в агенцията по трансплантация.

 Документите на хората се разглеждат от комисия и след това се преценява дали пациентът има нужда от извършването на трансплантацията, обясни директорът на фонда д-р Веселин Иванов.

Той допълни, че МЗ вече води преговори с болници в страни от ЕС, които ще приемат наши пациенти.

Коментари