Публикация

Ресвератрол при възпаления и метаболитни проблеми

Ресвератрол при възпаления и метаболитни проблеми

Природният антиоксидант подобрява сърдечната дейност, повишава основния метаболизъм (BMR), стабилизира кръвната захар, укрепва мускулите, унищожава някои ракови клетки и потиска туморния растеж.

 

Ресвератрол е мощен антиоксидант с доказано положително въздействие върху здравето и продължителността на живота. Подобрява сърдечната дейност, повишава основния метаболизъм (BMR), стабилизира кръвната захар, укрепва мускулите, унищожава някои ракови клетки и потиска туморния растеж.

Resveratrol  е наричан „естествен антибиотик”,

заради неговия растителен произход и защитната му функция срещу нахлуващите в организма патогени. Намира в естествено състояние в природата, предимно в гроздето и фъстъците. Концентрацията в тях, обаче не покрива дневните нужди.

ресвератрол

Как Resveratrol подобрява здравето и удължава живота:

  • Намалява „лошия“ (LDL) холестерол

LDL холестеролът може да се натрупа в обвивките на коронарните артерии (също познато като артеросклероза), ограничавайки или блокирайки потока на кръв, причинявайки сърдечен удар.

Действа противовъзпалително

Възпалението е допринасящ фактор към мастните натрупвания по артериите, откъдето изцяло или частично се блокира потока на кръвта.

Предотвратява образуването на съсиреци

Съсиреците може частично или изцяло да блокират коронарните артерии (които снабдяват сърцето с кръв), причинявайки сърдечен удар. Природното вещество  намалява също атрийната фибрилация – състояние, при което горните камери на сърцето трептят след сърдечен удар. Атрийната фибрилация понакога причинява съсиреци, които може да причинят сърдечен удар.

Неутрализира свободните радикали

Неутрализира свободните радикали

Като мощен антиоксидант, ресвератролът неутрализира свободните радикали. Това са молекули, създадени от естествените метаболични процеси в тялото, както и токсини от околната среда, които могат да наранят клетките – включително клетките в сърцето и артериите.

Увеличава инсулиновата чувствителност

В две скорошни изследвания с хора, това вещество доказано увеличава инсулиновата чувствителност и намалява глюкозните нива в кръвта. Смята се, че активирането на SIRT1 гена от ресвератрола причинява подобрена инсулинова чувствителност. За да се постигне това, SIRT генът заглушава експресията на протеини, които са отрицателни регулатори на инсулиновото действие. Няколко изследвания допълнително са определили ролята на SIRT1 в пониженото регулиране в клетки, резистентни към инсулин, и че ресвератролът (доказан активатор на SIRT1) подобрява инсулиновата чувствителност.

Подпомага загубата на тегло

Активирането на SIRT1 ензима подпомага загубата на тегло.

Изследванията показват, че високите дози на ресваратрол намаляват теглото на лабораторни мишки, с високо-калоричен режим на хранене. За постигането на това се смята, че ресвератролът активира SIRT1 ензима, който на свой ред подобрява ефективността и броя на митохондриите в клетките на тялото. Тези подобрени и „увеличени“ митохондрии („електрическите централи“ на клетките в тялото) горят повече енергия от преди поемането на ресваратрол. Резултатът е консумирането на мазнини в скелетните мускули, черния дроб, и кафявата мастна тъкан – подпомагайки загубата на тегло (както и по-здрави черен дроб и тъкани).

Помага срещу болезненото хронично възпаление

Възпалението е естествения процес на тялото да реагира на инфекции, наранявания и чужди тела, като вируси и бактерии. При правилното действие тялото отделя възпалителни химикали в инфектираните, наранените, или замърсените части, които на свой ред увеличават потока на кръв и съответно присъствието на бели кръвни телца в района. Възпалителните химикали и белите кръвни телца се борят с инфекцията, нараняването, или чуждите тела. Накратко, без възпаление телата ни не могат да оздравеят. Хроничното възпаление, от друга страна, се случва когато възпалителната реакция продължава да произвежда химикали, дори когато не са необходими. Така възпалителните химикали нападат здрави тъкани в тялото, което може да доведе до много болести, включително: Алцхаймер, артрит, астма, атеросклероза, бурсит, рак, сърдечно-съдови заболявания, язви

Обещаващи резултати при невродегенеративните болести

Обещаващи резултати при невродегенеративните болести

Дегенеративни нервни болести, наречени също невродегенеративни, разрушават или увреждат част от функционалността на нервите (невроните) в главния мозък, малкия мозък, и гръбначния мозък.

В зависимост от засегнатите части на централната нервна система, невродегенарацията може да доведе до болестта на Алцхаймер, амиотрофична латерална склероза (АЛС, или „Болестта на Лу Гериг“), множествена склероза и Паркинсон.

  • Ползи на при мозъчен удар, остеопороза, МЕЛАС синдром
  • Мозъчен удар

Ресвератролът намалява риска от мозъчен удар по няколко начина. Помага в предотвратяването на формирането на съсиреци, които могат напълно или частично да блокират артериите. Помага в предотвратяването на възпаления, които са допринасящ фактор в мастните депозити в артериите, като напълно или частично блокират кръвния поток.

За ресвератрол се смята, че като мощен антиоксидант намалява LDL холестерола („лошия“ холестерол), блокирайки окисляването му. LDL холестеролът може да се натрупа по артериите и по този начин блокира потока на кръвта.

Остеопороза

Доказано е, че ресвератролът подобрява здравето на костите (заедно с много други ползи) при мишки на средна възраст. По-точно в скорошно изследване, проведено от Националния здравен институт на САЩ, изследователите са установили, че природният антиоксидант показва „много силни положителни ефекти върху предотвратяването на сърдечно-съдови заболявания, намаляване на сърдечни възпаления, запазване на костите здрави като структура и функция, и запазване на двигателните и балансиращи действия“. В резултат изследователите са открили, че той има същото благоприятно въздействие върху костите, сърцето, черния дроб и мускулите, като ограничаването на приема на калории.

при остеопороза и костно-ставни проблеми

  • МЕЛАС синдром

МЕЛАС синдромът е рядко забояване, в което митохондриите – енергийните централи на клетката – не функционират правилно. Типичните симптоми включват мускулна слабост, замъглено зрение, пристъпи, главобол, повръщане, и състояния подобни на мозъчен удар. Много от научната общност смятат, че ресваратролът като стимулатор на производството на митохондрии, може да послужи за средство срещу МЕЛАС.

Източници: 

http://www.life-enhancement.com/magazine/article/1729-resveratrol-star-molecule-against-disease-and-aging

http://www.webmd.com/heart-disease/resveratrol-supplements

http://www.health.harvard.edu/blog/resveratrol-the-hype-continues-201202034189

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24819981

Коментари

и още нещо....