Публикация

Към остеопорозата трябва да се подхожда комплексно


„Женско” заболяване ли е остеопорозата, как се поставя диагнозата, липсата на оплаквания ли е единственото, което прави болестта „тих крадец”, как тя се отразява върху цялостното състояние на организма, колко важно е за лечението отговорното поведение на пациента?

На тези въпроси отговаря д-р Надежда Мендизова, ендокринолог в ДКЦ „Асцендент”.

Защо предимно жените са засегнати от това заболяване?
Не мога да кажа, че е женско заболяване. И при мъжете се среща. Дори бих казала, че нямаме навика да изследваме мъже за остеопороза. Но по принцип вероятно с хормоналните особености се обяснява по-честата заболеваемост при жените.


От какво се влошава костната плътност?
Определението е точно такова – влошаване, намаляване на костната плътност, но факторите са множество и са комплексни. Но едно измерване на костната плътност, което у нас е много популярно, само по себе си не поставя в никакъв случай диагноза. И на много места с това се спекулира, провежда се измерване на костна плътност и оттам нататък моментално се назначава терапия, което, меко казано, не е професионално и не е отговорно.

В много случаи редица сериозни онкологични и ендокринни заболявания дават като симптом остеопороза. Нашата основна задача е да установим има ли такава и да установим причината за нея. И ако можем да лекуваме първопричината, която от своя страна ще доведе до корекция на костната плътност.

Лесно ли се установява наличието и причината за това заболяване?
Невинаги е лесно. Има такива ендокринни заболявания, при които костната плътност на самия апарат изглежда привидно нормална, привидно висока или привидно ниска.
И по тази причина има един утвърден световен алгоритъм за изследване на костния метаболизъм с помощта на редица рутинни кръвни изследвания и консултации, които съответно доказват или пък отхвърлят адекватността на самото измерване.

С каква честота е препоръчително да се правят тези измервания и за кого?
Честотата горе-долу е на година и половина. Не по-често. Много се спекулира с тези измервания и има места, на които се правят на 3-4 месеца, което е прекалено често. Защото такава е физиологията на човешкия организъм и на костния метаболизъм, че реална динамика може да се очаква след година, година и няколко месеца, бих казала.

По принцип рискови групи са, да кажем, тези с грацилна костна система, пушачки, такива, които не са консумирали на млади години мляко и млечни произведения, с разнообразни онкологични заболявания, ревматологични заболявания, които водят до продължителна употреба на лекарства... Това също спомага за намаляване на костната плътност. 
 

Ако не се хване в началото това заболяване, до какво води?
Заболяването е комплексно, а не е въпросът само до това, че костите стават по-лесно чупливи. Водят до промяна, и то патологична промяна в параметри в организма, които са жизненоважни не само за костите, но и за много други функции в организма.

Да кажем калция, за който много се говори, този калций участва в работата на сърцето, на мускулите, на стомашно-чревния тракт, на бъбреците и промяната в неговите нива води до сериозни нарушения в организма.

Има пък ендокринни заболявания, при които има летален изход, ако тази остеопороза не се хване навреме. Което е само симптом, разбира се, при тях, но има такива.
За голямо съжаление, доста пациенти, когато им се измери костната плътност и им се обясни, че е необходимо да се направят подробни лабораторни изследвания и консултации, не приемат това.

Когато започне да намалява, без мерки за спиране на процеса, костната плътност от нормална преминава в остеопения, остеопороза и крайната форма - тежка остеопороза. При остеопорозата обикновено липсват предупредителни болки и поради това наричат заболяването тихият крадец или тихата епидемия.

Доста хора нямат никакви субективни оплаквания и по тази причина неглижират проблема. Или пък доста често казват – аз имам болки по костите и по ставите, следователно имам остеопороза. Това невинаги е признак за остеопороза.

В началото почти няма никакви оплаквания, освен една гранична костна плътност. Тогава се правят подробни лабораторни изследвания на нивата на калций, фосфор и други параметри на костното изграждане и разграждане в кръвта и в урината. Спрямо тях опитваме да мотивираме самите пациенти да вземат адекватни мерки да започнат едно активно лечение още в самото начало. Но проблемът е, че за голямо съжаление лечението е скъпо и трябва да бъде продължително. Говорим за повече от една година.
 

И в това отношение за българина е малко трудно да бъде постоянен, системен в лечебния процес. Обикновено взимат медикаменти 5-6 месеца и ги спират. А реално погледнато, идеята на тези костни измервания, когато един пациент е започнал лечение, е да се разбере дали има ефект от него, или няма. Жените, които провеждат ей така измерване на костна плътност на година-две профилактично, без да са правили нищо по въпроса, без да са поели отговорността за здравето си, не правят нищо.

Споменахте, че лечението е сравнително скъпо. Част от медикаментите не фигурират ли в списъка на здравната каса?
Да, сега част от тях фигурират. Има известна процентна отстъпка, но пак са трудно постижими за възрастните хора. За жени над 65-70 години, поне така твърдят. Защото задължително в тяхната терапия влиза поне един медикамент. Да кажем калциев препарат, витамин Д и по-скъп медикамент, който има за задача да забави костното разграждане в течение на времето.

Но да има своя ефект, трябва да се приема поне една година. Една година е много голям период от време, за който трябва да се отделят пари за този медикамент.

Вашите препоръки за мерките, които могат да се вземат срещу влошаване на костната плътност?
Профилактиката на костната плътност и на остеопорозата на първо място включва добра здравна култура и здравословен хранителен начин на живот, да се приемат нормално количество мляко и млечни произведения.

Така че по най-физиологичния възможен начин да се набавя калций за организма, тъй като костите, са грубо казано, банката за калция. До една определена възраст тази банка се ползва и ако вътре няма необходимото количество калций, се стига до остеопороза.

На второ място - трябва да има адекватна физическа активност, което за всички е абсолютно нормално, но трудно за хората. Дали ще бъде каране на колело, или ходене пеша, или някакъв вид спорт е въпрос на личен избор.

На трето място, при жени, които настъпват в климакса и менопауза, да си правят един път в годината профилактично измерване на костна плътност, изследване на костните параметри в кръвта и в урината, за да може ако има някакви промени, да се вземат адекватни мерки.

А възможно ли е да се стигне до другата крайност, човек в стремежа си да приема повече калций да получи камъни в бъбреците?
Да, могат да се появят такива проблеми по следната причина. Идеята на терапията на остеопорозата е да се предизвиква изкуствено нормална калциево-фосфорна обмяна с помощта на лекарства, които биват внасяни.

По тази причина това рекламиране на приема на калций като бонбони е много вредно, защото идеята е да се поддържат нивата на тези сериозни параметри в нормални граници.
В момента, в който тези нормални граници се променят по една или друга причина, при повишен внос на калций, организмът реагира, като го натрупа в различни органи на тялото и системи. И се стига до вкалцяване на съдове, до бъбречно-каменна болест и т.н.

По тези причини при всички случаи първоначално преди един пациент да започне да приема калций и витамин Д задължително се изследват нивата на тези елементи в кръвта и урината и съобразно тях се определя индивидуална доза при всеки пациент.

На всеки 4-5 месеца тази доза се проследява отново чрез кръв и чрез урина, за да може да се разбере дали двете таблетки калций, които пациентът ги взима, са нормална доза за него или са повече или по-малко. Тоест по този начин се поддържа една нормална изкуствена калциево-фосфорна обмяна с идеята да не настъпват усложнения от предозирането.


През този есенен сезон да кажем и още нещо. За ролята на слънцето за образуване на витамин Д, който също е необходим...
Да, това е естественият начин за образуване на витамин Д с помощта на слънчевите лъчи, разбира се, без да се прекалява. Но 10-15 мин. на слънце на ден е абсолютен оптимум за хората, за да могат да набавят витамин Д по този естествен начин.

Другият начин за възрастни хора, които не могат и трудно се придвижват, това е да приемат витамин Д под формата на капки. Но физиологията си е физиология и препоръчваме по естествен път да си набавят този важен елемент за организма и за костите.

Коментари