Публикация

Академия за здравна журналистика стартира в София

Лекари, журналисти и пациенти ще търсят пълноценен диалог и по-добра информираност на обществото по важни здравни теми.


Здравни журналисти от различни медии взеха участие в първия тематичен семинар на Академията за здравна журналистика. С темата Социална значимост и бъдеще в лечението на ревматичните заболявания“ бе даден старт на съвместната инициатива на пациентски организации и Асоциацията за развитие на медицинската общност (АРМО). 

„Обществото ни се нуждае от повече информация за заболяванията, както и за последиците, които могат да настъпят при ненавременно диагностициране и закъсняло лечение“, подчерта Роза Чеглайска, председател на Асоциацията на пациентите с ревматоиден артрит (АПРА). „Макар у нас да няма регистър на пациентите с ревматични заболявания, общият им брой вероятно е над 100 000.

Над 60 000 са само пациентите с ревматоиден артрит, мит е, че артритът е „бабешка болест. Това заболяване, както и другите две най-разпространени от тази група – болестта на Бехтерев и псориатичният артрит засягат все по-често млади хора“. 

“Сега ревматолозите у нас са едни от най-дефицитните специалисти, липсват ни и добре подготвени ревматолози за извършване на едно важно изследване – ставна ехография или ултразвуково изследване на ставите”, посочи ревматологът от „Софиямед“ д-р Наталия Маринова. В цели области у нас няма нито един ревматолог, в други области пък работят само по един или двама колеги - така е в Перник, Монтана, Кърджали, Благоевград, Кюстендил, Видин, Плевен. А дефицитът на детски ревматолози е още по-драматичен, те са само няколко и работят единствено в София.“

Всички пациенти са безкрайно затруднени от сложните правила, въведени от Здравната каса, което на практика ограничава в значителна степен достъпа им до съвременните биологични терапии. Това са трудно подвижни хора, които са принудени да пътуват на стотици километри, за да се явяват на комисия, принудени са също така да си заплащат сами редици лабораторни и образни изследвания, които са част от документацията, изисквана от Здравната каса.

Като лектори участваха още проф. Георги Момеков от МУ – София и проф. Толя Стоицова, от СУ „Св.Климент Охридски“. В академията ще могат да участват лекари, университетски преподаватели, практикуващи журналисти и медийни експерти, пациенти. От академията се очаква да очертае по-ясно проблемите в комуникацията между медици, пациенти, медии и здравни власти. Инициативата е насочена към постигането на по-добра информираност на обществото за важни проблеми от областта на здравната политика, засягащи качеството на живот на хиляди хора и техните семейства.           

Коментари