Публикация

Комбинацията от лекарства може да причини стомашни проблеми


В сезона на грипа, настинките и обострените костно-ставни болки много хора са принудени да вземат допълнителни лекарства към лечението, което традиционно провеждат за хипертония, диабет, исхемична болест на сърцето или мозъчно-съдова болест.

Съчетаването на голям брой медикаменти от различни групи е много трудно. Затова винаги съобщавайте на лекарите, които ви изписват ново лекарство, с какво и в какви дози се лекувате в момента.

Добре е различните таблетки да се приемат в интервал поне от 15 минути и с достатъчно количество вода. Стриктно спазвайте и препоръките на лекаря дали да пиете дадено хапче преди, по време или след хранене. Това има значение за неговото усвояване.

Дори и да следвате правилния прием, е възможно да се получат стомашни болки, гадене и киселини, които често са израз на лекарствено обусловен гастрит.

Той се причинява често от т.нар. нестероидни противовъзпалителни средства – лекарствата против костно-ставни болки и възпаления, както и от някои други медикаменти – антибиотици, противотемпературни и обезболяващи средства.

Широкоспектърните антибиотици предизвикват и друго странично действие – т.нар. дисбиоза – нарушаване на съотношението на нормално населяващите чревната лигавица полезни бактерии. На тяхно място могат да се развият болестотворни микроорганизми, поради което задължително комбинирайте приема на антибиотици с пробиотици от типа на „Лакто-4”– препарати, съдържащи достатъчно количество устойчиви, полезни за организма бактерии.

Добре е с антибиотика да се вземат витамини от групата В. Често дисбиозата причинява функционални смущения в храносмилането – газове, подуване и „къркорене” в корема. Този проблем може да се отстрани с подходяща диета и с препарати, съдържащи успокояващи билкови екстракти, например комфортекс.

Ефективни природни препарати има и за запека, който се среща често не само като странично действие на много медикаменти, но и през есенно-зимния сезон заради по-уседналия начин на живот.

Положителното на препаратите срещу констипация на природна основа (като сиропите „Фрутилакс” и „Селакс”) е, че не натоварват организма с допълнителни химически субстанции, ефектът им е сигурен и мек и могат да се пият и от хора с хронични здравословни проблеми.

Все още много хора правят грешката при стомашни киселини да пият сода бикарбонат. Вярно е, че тя бързо отстранява проблема, но е и с бърз бумерангов ефект. Скоро след приема на содата киселините се възобновяват с още по-голяма сила.

Съвременното решение е в препарати, които с еднократен дневен прием потискат бързо и мощно стомашната киселинност и препятстват образуването на язви. Един от най-изписваните препарати за тази цел в целия свят, с който лекарите имат и най-богат опит, е омепразолът.

Един от сериозните пропуски не само на хората със здравословни проблеми, но изобщо на хората в България е недостатъчният прием на вода.

Напълно грешно е разбирането, че вода трябва да се пие само през лятото или само когато изпитваш жажда. Водата е жизнено необходима за целия организъм и особено когато пием много лекарства.

Има малък процент болни със специфични състояния, които трябва да ограничават водния прием, но това става само по изрична лекарска препоръка.

Коментари