Публикация

Рядка хирургична операция беше извършена в МБАЛ „Дева Мария”

50-годишна пациентка постъпва в Отделението по хирургия на МБАЛ „Дева Мария” с дискомфорт и болки в дясно подребрие, и компютър томографски данни за солиден чернодробен тумор.


50-годишна пациентка постъпва в Отделението по хирургия на МБАЛ „Дева Мария” с дискомфорт и болки в дясно подребрие, и компютър томографски данни за солиден чернодробен тумор.

Хирургичният екип, ръководен от д-р Анатоли Карашмалъков, прави сложна чернодробна резекция, като отстранява туморната формация с големина 10 на 10 см.

„След като премахнахме тумора, хистологичното изследване показа, че жената всъщност страда от Неходжкинов лимфом, за което тя нямаше други симптоми. Изключително рядко това злокачествено кръвно заболяване се проявява първоначално като чернодробен тумор”, обяснява д-р Карашмалъков.

Въпреки високата степен на сложност, заради разположението на тумора близо до големи кръвоносни съдове, операцията е извършена с минимална кръвозагуба и без усложнения за пациентката.

Седмица след интервенцията, жената е изписана и насочена за лечение към клиника по хематология. Близките й са много по-спокойни за нея, защото се чувства добре, наддала е на килограми за кратко време и е започнала поддържаща терапия.

Именно операцията по отстраняването на тумора дава възможност да се установи своевременно правилната диагноза на пациентката.

„Ако не беше попаднала на екип, работещ чернодробна хирургия, пациентката най-вероятно нямаше да претърпи оперативно лечение и диагнозата щеше да бъде поставена късно, в напреднал стадий на заболяването”, коментира хирургът д-р Йонко Георгиев.

Сложни операции от чернодробната и панкреатичната хирургия, които се правят главно в големите университетски болници в страната, от няколко години се извършват рутинно в МБАЛ „Дева Мария” от хирургичния екип на д-р Анатоли Карашмалъков, който е и републикански консултант по хирургия.

Коментари