Публикация

Кампанията "Хепатитът е опасен! Ваксинирай се!” във Варна


Варна е един от българските градове с най-много болни от хепатит В и С. Ако за страната средно заболеваемостта от тип В е 3,8%, то в морския град тя е 8%.

Това каза д-р Станимир Хасърджиев от Националното сдружение за борба с хепатита „Хепасист” по повод началото на кампанията за насърчаване на ваксинацията срещу хепатит А и В „Хепатитът е опасен! Ваксинирай се!” във Варна.

„Причината за това е, че като туристически град на жителите му не са чужди нито татуировките, нито сексуалните забавления, нито ноктопластиката или пък ползването от няколко души на една и съща тръбичка за кокаин”, посочи д-р Станимир Хасърджиев.

Данните сочат, че у нас хроничните носители на хепатит В са около 500 хиляди. От инфекцията са предпазени само децата, родени след 1992 г., но те трябва да се профилактират допълнително срещу тип А, или т. нар. „болест на мръсните ръце“.

И тъй като Варна е рисков град, „Хепасист” отваря информационен център за консултации в ДКЦ „Св. Клементина” до края на ноември. Там освен съвет и насоки, варненци ще получат и безплатно изследване за болестта.

Ако тестът е отрицателен, най-доброто, което всеки може да направи за себе си е да се имунизира срещу хепатит А и В, категорични са специалистите.

Комбинираната ваксина се поставя трикратно в рамките на 6 месеца, като общата стойност на дозите е между 100 и 150 лв.

„Инвестицията на пръв поглед не е евтина, но пък ако заболеете, месечно ще харчите по около 1 000 лева за лекарства, които са животоподдържащи”, коментира д-р Хасърджиев.

На определен етап инфекцията от тип В става хронична и преминава в цироза, чернодробна недостатъчност или рак.

Коментари