Публикация

Д-р Галинка Павлова: Държавата трябва да отделя 8 или 9% от БВП за здравеопазване

Зам.- председателят на БЛС д-р Галинка Павлова обяви, че са необходими повече пари за здравеопазване. Според нея средствата за извънболничната помощ не са достатъчни.


Автор: Бойко Бонев

Държавата трябва да отделя за здравеопазване по-голям процент от брутния вътрешен продукт (БВП). Това каза зам.- председателят на БЛС д-р Галина Павлова по време на конференция „Диагноза: Българско здравеопазване – състояние, лечение, перспективи“, която се проведе на 22 март 2016 г. в София. Тя отбеляза, че в момента за здраве се отделят едва 4%, а е необходимо 8 или 9%.

Д-р Павлова също така заяви, че парите от бюджета на НЗОК не се разпределят правилно. Според нея повече средства трябва да се отделят за извънболничната помощ. По думите й в момента тя е силно подценявана, а основната тежест от здравеопазването трябва да пада именно върху нея.

Зам.- председателят на БЛС каза, че не са осигурени необходимите разходи за осигуряване на качествена медицинска услуга в пълен обем. Като проблем тя посочи и липсата на остойностяване на труда на лекарите и останалите медицински специалисти. Според нея не е изработена система за определяне на тежестта на всяка медицинска дейност.

Д-р Павлова отбеляза като сериозен проблем на здравния сектор остарялата и неработеща нормативна уредба. По думите й, въпреки промените в Закона за здравното осигуряване и Закона за лечебните заведения това е станало прибързано, необмислено и без достатъчно обществено обсъждане. Тя каза, че това е и една от причините БЛС да откаже да подпише рамковия договор за тази година. 

Коментари