Публикация

Министър Москов иска безплатни лекарства за пациенти с високо кръвно

От промените ще се възползват 200 000 хипертоници


Лечението на пациенти с есенциална хипертония ще стане безплатно, съобщават от Министерството на здравеопазването. Министър Москов внесе предложение НЗОК да заплаща изцяло цената на поне един медикамент от лекарствена група за лечение на есенциална хипертония. С тази диагноза в България са над 200 хил. пациенти. 

В момента тези пациенти доплащат за назначеното им лекарства от 50 до 75 процента. Предложението си, изпратено днес до Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени продукти, министър Москов мотивира с целите на Националната здравна стратегия 2020, сред които е и подобряване на достъпа на населението до лекарствени продукти за лечение на социално значими заболявания. Освен че психологически и икономически обременяват хората и семействата им, социално значимите заболявания често водят и до инвалидизиране, което пречи на пациентите да изпълняват ежедневните дейности. 

България е една от страните с преобладаващ висок процент на смъртност от сърдечносъдови заболявания, а артериалната хипертония е и водещ фактор за развитието на други болести на органите на кръвообращението. Предложението на Петър Москов е в изпълнение на водената от Министерството на здравеопазването и правителството политика за гарантиране на достъпа до дейности, заплащани от НЗОК в областта на лечението на заболявания, които са най-честа причина за преждевременна смъртност и неработоспособност.

Коментари