Публикация

Тест прогнозира спада на фертилността


Американски учени разработват експериментален ДНК тест за фертилност, който да ориентира жените кога най-късно могат да родят.

Тестът проследява дейността на биологичния часовник и разкрива колко яйцеклетки остават на една жена, както и кога плодовитостта й ще започне да намалява.

Ако изследването покаже малък брой оставащи яйцеклетки,  жена може да планира раждане на по-ранен етап или да замрази свои яйцеклетки. Това значително ще увеличи шансовете за забременяване след 30-ата година.

Експерименталният тест се базира на откриването на ген (Fragile X), който показва с каква скорост ще намалее запасът от яйцеклетки с течение на годините, пише New Scientist.

Жената се ражда с определен брой незрели яйцеклетки (1 или 2 млн. фоликули), но само малка част от тях узряват и стават годни за оплождане. След пубертета количеството на фоликулите може да намалее до 400 хиляди, а след 40-ата година могат да останат само няколкостотин.

Фертилитетът обикновено намалява рязко след 35-годишна възраст, но при около 10% от жените това може да стане и много по-рано (след като навършат 20 год.).

Коментари