Публикация

Хроничните киселини не са козметичен проблем

Какви са причините, симптомите и лечението на стомашните киселини, обяснява д-р Николай Цонев, началник на отделение по гастроентерология в Клиниката по вътрешни болести на Втора МБАЛ-София


-Д-р Цонев, каква е причината киселините да са едно от най-честите оплаквания на пациентите?

-Причините за киселините са комплексни. Основно значение имат начинът на живот и хранене, стресът. Хроничните оплаквания от киселини, парене и болка зад гръдната кост най-често се дължат на гастроезофагеалната рефлуксна болест (ГЕРБ). Когато на такъв пациент се направи гастроскопия, най-често се установява рефлукс езофагит, т.е. неспецифично възпаление на хранопровода вследствие от хроничното въздействие на стомашните киселини върху лигавица, която няма съответната защита.

-Каква е реалната честота на проблема?

-Много висока. Може би около 20 до 25 % от посещенията при личните лекари са свързани с този проблем. Той засяга еднакво и двата пола. При мъжете се явява малко по-рано – между 35 и 45 г., а при жените с около 5 години по-късно. Това заболяване създава сериозен дискомфорт и определено нарушава качеството на живота.

-Какво всъщност става в горния храносмилателен тракт при ГЕРБ?

-Хранопроводът, както стана дума, е така устроен, че не понася по-дългия контакт с киселите стомашни сокове. Когато долният сфинктер на хранопровода не функционира правилно, киселото стомашно съдържимо се връща нагоре, където причинява промени по лигавицата, както и въпросните неприятни усещания:

  • чувството на връщане на храна;
  • парене;
  • горене;
  • киселини. 

Заболяването има различни степени, но обикновено протича по-тежко при пациенти, които имат гастрит или язва на дванадесетопръстника, защото те протичат с допълнително повишена киселинност.

-Само с гастроскопия ли се поставя диагнозата?

-Това е дефинитивното изследване в този случай. Само така може да се установи има ли структурни изменения в хранопровода, какво е състоянието на лигавицата, съответстват ли оплакванията на реалната находка. Понякога пациенти имат тежки оплаквания при сравнително леко изразен рефлукс. В някои случаи трябва да се направи диференциална диагноза дали болките зад гръдната кост са от хранопровода или от сърдечен произход. Съвременната техника за ендоскопски изследвания, както и опитът на специалистите във водещите центрове позволяват гастроскопията да се извърши бързо и без особени притеснения за пациента.

-Какъв е естественият ход на болестта, ако не се лекува активно?

-Има критерии за настъпилите изменения, които се установяват ендоскопски. Първоначалното леко дифузно възпаление след време може да доведе до ерозии, след това и до язви по хранопровода и съответно – до стриктури – ръбци и изкривявания, причиняващи сериозни проблеми. При някои пациенти се развива така нареченият Баретов хранопровод – нормалните плоски епителни клетки в лигавицата се заменят с цилиндрични, чашковидни, които са характерни за стомаха. Ако и тогава не се проведе активно лечение, се стига до предраково състояние и до възможен рак на хранопровода.

-Все още се среща практиката хората при киселини да пият хлебна сода…

-Отдавна е доказано, че това е напълно неадекватно поведение и никой лекар не би го препоръчал. Приемането на сода води до моментално неутрализиране на киселината, но при този процес се получават мехурчета от въглероден двуокис с полепнала по тях киселина и когато тези мехурчета стигнат до хранопровода, той по-дълго време е изложен на киселинна атака. В същото време организмът се стреми да произведе още повече киселина в опит да противодейства на приетия натриев бикарбонат. Така се получава един порочен кръг.

-Какво е съвременното адекватно лечение?

-То е определено от световните научни консенсуси в областта на гастроентерологията. Лечението е с така наречените инхибитори на протонната помпа, те са първа линия. Тези лекарства мощно потискат секрецията на киселина в стомашно-чревния тракт. Започва се с максималната доза, след това се преминава на поддържаща доза и ако симптомите се овладеят добре и измененията в хранопровода претърпят обратно развитие, което се установява с контролно ендоскопско изследване, може да се препоръча прием на такъв препарат само при нужда. Трябва да е ясно, че това заболяване е зависимо изцяло от солната киселина и пепсина, а не се дължи на инфекция с хеликобактер пилори. Т.е. ако е установен хеликобактер и той бъде ерадикиран след лечение, това няма да излекува ГЕРБ. Отново е необходим прием на инхибитор на протонната помпа.

-Колко време е приемът?

-Обикновено четири до шест седмици в максималната доза, след това няколко месеца поддържаща доза. Но при някои пациенти се налага много по-продължителен прием.

-Храненето има ли значение?

-Разбира се начинът на хранене при киселини е изключително важен . Трябва да се ограничат мазните храни, да се изключат цитрусовите плодове, особено портокали и грейпфрути, шоколад, кафе и алкохол. Добър метод за намаляване на оплакванията е нощуването на повдигнато откъм главата легло, така че хранопроводът да стои по-високо от стомаха.

Коментари