Публикация

Правилното хранене, съобразено с гените – най-доброто „лекарство“ срещу затлъстяване при децата

​Затлъстяването е проблем, свързан най-вече с начина на живот. В повечето случаи заболяването е резултат на несъответствие между енергоприема и енергоразхода, т.е. лошият хранителен режим е основният фактор, който трябва да се има предвид в борбата срещу наднорменото тегло.


Изграждането на пълноценнно меню е трудна задача, особено когато то е предназначено за най-малките. Дали да изключим от диетата на детето определени хранителни продукти или да намалим количеството за сметка на разнообразието? Как да ограничим приема на калории, без да го лишим от важни за растежа и пълноценното му развитие хранителни вещества?

Тайната е в гените

Макар че 99,9% от гените на всички хора са еднакви, оставащият 0,01%, прави всеки от нас уникален. Той очертава нашия индивидуален ДНК профил и задава персоналните „настройки“ на организма ни, които определят оптималното количество и разпределение на макронутриенти (мазнини, протеини, въглехидрати). За да протичат метаболитните процеси в тялото на детето нормално и организмът му да поддържа добър енергиен баланс, е важно менюто му да е съобразено с тези „настройки“.

Какво следва?

Ако хранителният режим на детето не е съобразен с неговия ДНК профил, рискът то да натрупа излишни килограми се увеличава, а заедно с това нараства и възможността за отключването на сериозно заболяване. Проучванията сочат, че наднорменото тегло оказва негативно влияние върху редица органи и системи в човешкото тяло и може да предизвика набор от здравни проблеми, в това число диабет тип 2, астма, остеопороза, чернодробни, респираторни, репродуктивни, злокачествени и сърдечно-съдови заболявания. Списъкът е безкраен, а отрицателните ефекти са дългосрочни, тъй като повече от половината деца, страдащи от затлъстяване в училищна възраст, се превръщат в затлъстели възрастни.


Пъзелът се нарежда

Адаптирането на хранителния режим на детето спрямо неговите индивидуални генетични особености може да се извърши с помощта на ДНК тест, който изследва набор от гени с ключова роля по отношение на метаболитните процеси в организма. Единственото изследване от този вид, което се предлага в България, се нарича NGDiet. Приложението му е лесно и напълно безопасно, тъй като пробата се взима в домашни условия, с помощта на стерилен памучен тампон. Резултатите от него ще ви помогнат да разберете влиянието нагенетичните фактори, които определят от 40% до 80% от разликите в телесното тегло и ще ви дадат насоки за това какви промени е важно да направите в режима на детето, за да може то да поддържа добро здраве и оптимална физическа форма.

Коментари