Публикация

Безплатни прегледи за профилактика и скрининг на щитовидна жлеза в Медицински комплекс „Д-р Щерев“

Кампанията е част от усилията на Сдружение „Виом“, целящи да повишат информираността на обществото за заболяванията на щитовидната жлеза


Медицински комплекс „Д-р Щерев“ в партньорство със Сдружение „ВИОМ“ (www.thyroidbg.com) организират кампания за профилактика и скрининг на щитовидната жлеза.

На 29 и 30 март д-р Веселина Яначкова, специалист по ендокринология и болести на обмяната, ще извършва безплатни ултразвукови прегледи на щитовидна жлеза с ендокринологична консултация.

Всички преминали през прегледите освен безплатен преглед при специалист ендокринолог ще получат и полезни обучителни материали.

Безплатните прегледи ще се провеждат на 29 и 30 март (вторник и сряда) в часовия диапазон 14:00 – 18:30 ч. Свободните часове са ограничени.

Прегледите ще се извършват само след предварително записан час на тел. 02 920 09 01 (регистратура на Медицински комплекс „Д-р Щерев“). След като се свържете с регистратурата е необходимо да информирате, че искате да запишете час за безплатните ултразвукови прегледи на щитовидна жлеза.)

Кампанията е част от усилията на Сдружение „Виом“, целящи да повишат информираността на обществото за заболяванията на щитовидната жлеза, значението на ранното диагностициране, както и популяризирането на идеята за навременната профилактика и изследване на щитовидната жлеза, която е отговорна за нормалното функциниране на всички органи и системи в човешкото тяло.

Щитовидната жлеза представлява малък, подобен на пеперуда орган, разположен в предната част на шията, който произвежда т. нар. тиреоидни хормони, които са жизнено важни за обмяната на веществата, растежа и развитието на организма. Малки промени в структурата или функцията на щитовидната жлеза могат да доведат до големи поражения на други органи и системи – сърдечносъдова система, гастроинтестинален тракт, полова система, нервнопсихически проблеми и др.

Поради анатомично благоприятното разположение на жлезата могат да се използват много скринингови техники, с цел ранно откриване на болестни изменения. Евентуални изменения и болестни процеси могат лесно да се открият и при изследване на конкретни хормонални показатели в кръвта. Всичко това прави щитовидната жлеза сравнително лесен орган за скрининг. Същевременно екипът на Сдружение „Виом“ обръща внимание на парадоксалният факт, че в България и в световен мащаб броят на заболяванията на щитовидната жлеза се увеличава все повече.

Коментари