Публикация

Анестезиологът - човекът, без когото не може да се случи нито една операция

С него започва и завършва всяка интервенция


Една от водещите фигури в сериала "Откраднат живот" е  младата лекарка - анестезиолог д-р Биляна Захариева. Виждаме я при приемането на всеки спешен пациент. Ролята й е важна точно толкова, колкото и на хирурзите.

А повечето хора си мислят, че анастезиологът е човек, който слага упойка и ...това е. По престиж и заплащане тази специалност е натикана в ъгъла на българската здравна система. Пациентите сякаш също недооценяват възловата й роля. Затова десетки специалисти напускат и недостигът им  в болниците ще се чувства все по-осезаемо. 

"Анестезиологът е човекът, с когото започва и завършва всяка операция. Ние бдим над нашите пациенти по време на операцията, следим жизнените им показатели и се грижим за тяхното адекватно обезболяване и комфорт на операционната маса. Но работата ни не свършва дотук. След като пациентът бъде събуден, обезболен и жизнените му показатели са в норма, той бива преведен в стаята си в отделението, от което е дошъл. Понякога се налага да бъдат полагани интензивни грижи и такива пациенти се настаняват в отделението по реанимация. Най-често след големи хирургични интервенции, които изискват стриктен контрол и мониторинг, а също и възникнали, макар и рядко както вече споменах по-горе, усложнения по време на анестезия. Обикновено попадналите в реанимация пациенти в началото са стресирани, тъй като не е тайна за никой, че това е най-тежкото отделение. Но ние винаги им обясняваме, че са в сигурни ръце и ще бъдат обгрижени цялостно до пълното им възстановяване след операцията." - това казва младият лекар д-р Александър Серафимов. 

Цялото изключително интересно интервю с него, може да прочете ТУК

Коментари

И още: Кети Богословова: Отлична, информативна статия, отразяваща реалността, без да наплашва четящите я лаици. Обаче АДСКИ се издразних на липсата на всякакво споменаване на анестезиологични и реанимационни СЕСТРИ! Дори да не се употреби конкретната дума, може да съществуват думички като екип, сътрудничество.....и даже ще иззлобея малко, което не ми е присъщо по принцип - кой си има кабинет за спинкане и почивка, и кой гледа пациентите през нощта в реанимация или на масата, докато анестезиологът иде да се изпикае, примерно??? Ivanka Yotova И интересно защо тези типове като реанимационни и анестезиологични сестри не съществуват,или да се питаме от кой род са и имат ли почва у нас? Кети Богословова :Да ти цитирам ли по памет наш професор по анестезиология? "Анестезиологичната сестра е в залата, за да пляска доктора през ръцете, като почне да върши глупости"! Край на цитата! Идеята е, че тази работа се работи в екип!

Ето няколко коментар от споделянето на статията във Фейсбук: Dmitriy Ivanovich Ivanov ....има операции и с местна анестезия ... Мария Стефанова Да , ама не!В нашето съвремие без него, лекарят застанал до главата на болния ,негово величество анестезиолога не могат да се случат нещата в хирургията въобще Dmitriy Ivanovich Ivanov Не отричам ролята на анестезиолога, но посланието в статията е че едва ли не само той е от важност за операцията. А хирургът е нещо с незначителна роля smile emoticon Иван Пидакиев Ей,Дмитрий....дай ни 5 минути слава бе човек.