Публикация

Кардиологът от Сити Клиник доктор Михаил Марзянов:Еректилната дисфункция трябва да се консултира със специалист

Еректилна дисфункция


Въпросът за еректилната дисфункция/ЕД/ е деликатен и поставянето му на дневен ред e , за да бъдат информирани и предупредени мъжете, да не си поставят сами диагноза и самолекуват.

Точните цифри са безпристрастни – при 90 процента от 500 мъже с оплаквания в тази сфера, преминали през Сити Клиник Бургас, е установено наличие на тежка коронарна болест, алармира инвазивният кардиолог доктор Михаил Марзянов.

Хапчетата, известни като сексуални стимуланти, са достъпни и затова практика е към тях да се посяга след консултация с аптекар, съвета на приятел, или четене в интернет. Посещението при специалист се игнорира най-често напълно, поради криво разбрана мъжественост и неудобството да се засегне тази толкова важна сфера от живота на мъжа.

„Подобно отношение е неправилно.“-казва д-р Марзянов.“ ЕД е голям социален и личен проблем, а не повод за срам, затова подходът към него трябва да е сериозен и професионален.“

Той съветва засегнатите от ЕД да потърсят непременно компетентно мнение.
„При риск от инсулт, инфаркт и други тежки усложнения, които могат да се развият при наличие на метаболитен синдром или други заболявания, нарушената ерекция е едно от първите проявления на тази опасност“-подчертава той.

„Много често сексуалните неудачи са на психична основа и стрес. Преглед при кардиолог може да изключи тази възможност, което пък е предупреждение, че трябва да промените начина си на живот. Здравословното хранене, спорта и умерената употреба на алкохол ще ви помогнат много в овладяването на проблемите с ерекцията.
Не пушете „- е неговият категоричен съвет.

Ако е налична органична причина, задължително лекар трябва да определи кое е подходящото средство за конкретния пациент и да го комбинира с лекарствата за хипертония или диабет.

Причините за еректилната дисфункция могат да бъдат много-от увреждане на съдовете, увреждане на нервите, хормонален проблем до травми по пениса и понякога - употребата на някои лекарства за кръвно и определени антидепресанти. Тези медикаменти влияят на много малък процент от пациентите. Тоест това не значи, че ако вземате такива лекарства, задължително е да имате подобни проблеми, всичко е строго индивидуално. Идеята е да се изясни какъв е точно проблемът на конкретния пациент- казва той.
Много често нещата са съчетани. Връзката между това как човек се чувства в сексуалното си поведение и какво се случва в организма му, е доста тясна. В много от случаите, когато има начален съдов процес, при хора с тежък диабет, който дава усложнения или с хипертонична болест, донякъде заболяването е предизвикало известно затруднено постигане на ерекция.Това, което прави проблемът още по-сложен, е нагласата на страх, на очакване за сексуален провал, на постоянно самонаблюдение, което допълнително вкарва засегнатия в омагьосан кръг.

Най-добре е при такива пациенти да се работи в екип между кардиолози и психолози- подчертава лекарят.

През последните години фармацевтичната наука създаде нова група медикаменти за стимулиране на ерекцията, които са ефективни и удобни за прием – таблетки, които се приемат през устата и които съхраняват и допълнително стимулират мъжката сексуална мощ.Това са лекарствата от групата на т.н. фосфодиестераза 5 инхибитори (PDE5 инх.), които се отпускат по лекарско предписание и помагат на мъжа да получава пълноценна ерекция.

Разпитвайте лекаря и не се срамувайте открито да поставяте проблеми от всякакво естество, напомня д-р Марзянов. Преживян сърдечен инцидент също поставя въпроса доколко и кога може да бъде пълноценен мъжът като сексуален партньор.

Какво е особено важно да се знае? PDE5-инхибиторите никога не трябва да бъдат използвани в комбинация с нитроглицерин или други нитрати (напр. isosorbide - изозсорбид). Такава комбинация може да предизвика тежък колапс на кръвното налягане при иначе здрави индивиди. Не забравяйте да информирате своевременно лекуващия си лекар по време на преглед (особено по повод болки зад гръдната кост), ако през последните 24 часа сте използвали подобен препарат. Сериозно понижение на кръвното налягане може да се получи и при комбинация на PDE-5 инхибитори с алфа-блокери , които се предписват при проблеми с простатата.

PDE5 инхибиторите не трябва да се приемат от мъже със следните проблеми: инфаркт или инсулт през последните 6 месеца, нестабилно сърдечно заболяване или сърдечна недостатъчност, много високо или много ниско кръвно налягане, високо кръвно налягане, контролиращо се само чрез комбинация от много лекарства , чернодробни или бъбречни заболявания,- подчертава кардиологът от Сити Клиник.

Коментари