Публикация

Д-р Станислава Кузманова, гинеколог от Сити Клиник Варна коментира диагнози от сериала „Откраднат живот“ - ЧАСТ 1

Гроздовидна бременност е една от диагнозите, поставени в сериала


Гледам сериала „Откраднат живот“ – достоверен филмов разказ за работата на лекарите и човешките отношения зад стените на една българска болница. Зрителят може да надникне в места и да попадне в ситуации, в които в реалния живот остават зад вратата на операционната.

В последната серия стана дума за гроздовидна бременност. Тя е известна още като моларна и представлява абнормно развитие на плацентата, причинено от разрастване на трофобластен епител. Това е рядко срещана бременност – в един на хиляди до един на три хиляди случая.

Гроздовидната бременност бива комплетна и частнична. Първият вид представлява липса на майчин хромозомен набор на яйцеклетката и се удвоява само бащиния хромозомер набор. Образуват се малки мехурчета без да се да се образува изобщо ембрион.

При частичната гроздовидна бременост яйцеклетка се опложда от 2 сперматозоида. В този случай освен малките мехурчета се вижда и ембрион. Този ембрион обаче е с генетични дефекти и е несъвместим с живота.

Основният симптом при гроздовидната бременост е гениталното кръвотечение. Като при частичната е по-оскъдно, а при комплетната е по-обилно, по-болезнено и може да се наблюдава изпадане на мехурчета.

Основно диагнозата се поставя с ултразвуково изследване - има характерен образ на ”снежна буря”.

Единственото лечение е прекъсване на тази бременност по най-бърз начин. Задължително е изписването на антибиотик поне за 5 дни за предотвратяване наинфекция и друго задължително е изследване за проследяване намаление на титър на бета-ЧХГ в продължение на три месеца.

В моята практика имам опит с гроздовидна бременност, каквато трябваше да оперира проф. Генадиев. Примерът, който беше разигран в сериала, показва асистенция на друг хирург, който да извади матката и да я огледа, което лично аз намирам за неоправдано. По-скоро се прави повторно изчистване на матката за сигурност и за по-лесното възстановяване на пациентката. 

Коментари