Публикация

Д-р Станислава Кузманова, гинеколог от Сити Клиник Варна коментира диагнози от сериала „Откраднат живот“ - ЧАСТ 2

При плацента превия не е желателно да се прави вагинален преглед


Лекарите в сериала „Откраднат живот“ коментират случай на плацента превия. Както се вижда от името става въпрос за предлежаща плацента, която покрива частично и пълновътрешния отвор на цервикалния канал. Това е сравнително рядко срещано явление – при 0,3 -0,5 % от бременните жени.

Клинична картина е кървене по всяко време на бремеността от 5 до 10 лунарен месец. Друг признак, който я отличава е, че кървенето е спонтанно, без болка, без контракции. Друг белег е, че предлежащата част на плода е високо. Обикновено плодът не е разпололожен главично, а косо или седалищно, но и при главично-предлежащата част е високо.

Диагнозата се поставя сравнително лесно: анамнеза и ехография на плода. Може да се направи оглед с валви, но не е желателно да се прави вагинален преглед.

Лечението зависи от зрелостта на плода. При незрелост на плода се предприема изчаквателно поведение. При неовладяване на кървенето се извършва секцио по спешност. Когато плодът е на термин, също се извършва секцио. При частичната плацента превия може да се обмисли нормално раждане. Поведението на лекаря е с цел да се спаси по-бързо плода и да бъде спасена майката.

Коментари