Публикация

На Благовец и най-силната отрова се превръща в омайно биле. Честито Благовещение!

Народните традиции събират ритуалности за здраве и живот


Благовещение в православния календар отбелязва денят, в който ангелът Господен изпраща на  Дева Мария вестта, че именно тя е отредена да стане майка на Спасителя. Народът нарича празника Благовец и вярва, че този ден отбелязва събуждането на природата, готова да посрещне лятото.  За предците ни Благовещение бил голям празник и го наричали "половин Великден".

"Благовец е, да се хванем за зелено" - тази народна приказка олицетворява отношението на българина към този ден, като възраждащо се начало.

Традиции, вярвания и обичаи по Благовещение

- на този ден се изчистват домовете и дворовете, за да се посрещне новото на чисто

- трябва да носим в себе си желязна пара, защото народното поверие гласи, че кукувицата разнася добрата вест и когато те закука, трябва да стиснеш желязната пара, за да се радваш на желязно здраве и да имаш пълни джобове през цялата година.

- Благовец произлиза от "благо", затова има поверие, че ако посадиш на този ден плодно дърво, то ще роди извънредно сладки плодове

- гоненето на влечуги е характерно за празника, защото според вярването на този ден се събуждат змиите и гущерите

- вярвало се още, че на този ден и най-силната отрова губи силата си и дори главата на убитата змия можела да се превърне в омайно биле. Затова на Благовец знахарките правели капани и в тях ловели подгонените змии. Убивали ги и в главите им слагали семена от босилек. После ги заравяли в земята и когато босилекът избуел и цъфнел, събирали малките бледовиолетови цветчета и с тях правели магии за „омайна любов“. Кожата на влечугото одирали, изсушавали и стривали, а след това я ползвали при направата на лековити „благи“ мехлеми.

- на Благовещение бабите пробивали ушите на внучките си, за да ги окичат с обеци и вярвали, че не ги боли, защото около тях кръжат невидимите небесни сили от свитата на архангел Гавраил. Благовещение обикновено съвпада с Великите пости. На него обаче, наред с постните храни, православният канон разрешава да се сложи на трапезата риба, зехтин и да се пие вино.

- около трапезата на Благовещение се събирал рода, като се приготвяла обредна питка и риба. На днешния ден рибата е позволена, като на трапезата задължително присъства и каша от коприва и пресни подправки. 

-  че в нощта срещу Благовещение от небитието идват духовете на умрели, които приживе са укрили голямо съкровище и отиват точно там, където е заровено, затова иманярите в тази нощ са особено активни

- според народните вярвания на Благовещение се завръщат и самодивите.

На Благовещение имен ден празнуват: Благовест, Благовеста, Благой, Благо, Блага, Евелина, Евангелина

Честит празник! Бъдете здрави!

Коментари