Публикация

В новото спешно отделение на УМБАЛ "Света Анна" ще се лекуват до 40 000 души годишно

Общата сума на инвестицията е за над 1 млн. лева, осигурени от българското правителство


В присъстието на премиера на Република България – г-н Бойко Борисов и д-р Петър Москов - Министър на здравеопазването, на 24 март 2016 г. бе открито новото Спешно отделение на УМБАЛ „Св. Анна“ - София АД. Те бяха посрещнати от Изпълнителния директор - д-р Славчо Близнаков и много лекари и медицински сестри, работещи в болницата.

В своето приветствие към гостите, д-р Близнаков заяви: „На първо място бих искал да благодаря на Премиера Борисов и Министър Москов. Най-вече за доверието! Много малко са инвестициите в България, носещи в своето настояще такъв голям залог за бъдещето на българското здравеопазване. Благодаря Ви, че заложихте на професионализма на лекарите и сестрите в УМБАЛ „Св. Анна“ – София“.

Д-р Москов зави, че „.. в най-скоро време всички спешни отделения в областните градове в България ще бъдат като този, който откриваме днес“ и подчерта, че „От 1 януари 2016 г., средната заплата на лекар, работещ в спешно отделение ще бъде 1500 лева, а на медицинска сестра - 900 лева.“

Министър-председателят на Република България - Бойко Борисов каза: „ Успехите на правителството в областта на здравеопазването, сред които осигурените преди седмици 20 млн. лв. за спешна помощ, стопения дефицит от стотици милиони левове в НЗОК и цялостното увеличение на средствата за сектора през 2015 г., са само част от мерките, чрез които бе допринесено за разрешаването на част от множеството натрупани през годините проблеми в тази сфера. Със здравния министър Петър Москов днес откриваме изцяло ново отделение по спешна медицина в УМБАЛ „Света Анна“. За момента то е единствено по рода си в България, имайки предвид най-модерната апаратура, която се предлага и която бе осигурена.“

След официалната част, гостите имаха възможността да разгледат новото Спешно отделение, водени от д-р Близнаков.

Новото Спешно отделение на УМБАЛ „Св. Анна“ - София АД e разположенo на повече от 1000 кв.м. площ. То разполага с 10 легла за прегледи, 2 противо-шoкови легла и 10 легла за 24-часово наблюдение. Има и операционна зала за хирургически интервенции.

Тук лекарите ще лекуват с най-модерната техника, предлагана в България – отделението има ехографска апаратура, дигитален рентген, клинична лоборатория и апаратура за спешна реанимационна дейност към всяко едно от леглата.

Общата сума на инвестицията е за над 1 млн. лева, осигурени от българското правителство.

Съгласно концепцията на Министерството на здравеопазването, идентични центрове ще бъдат изградени във всички областни градове в България.

Очаква се помощ, в новия Спешен център на УМБАЛ „Св. Анна“ - София АД да търсят на 40 хиляди души годишно!

Коментари