Публикация

От 28 до 31 март очни лекари от МБАЛ „Централ Хоспитал“ преглеждат безплатно за глаукома

Хората над 50 г. един път годишно профилактично да изследват зрението си и да измерват очното си налягане


При голям интерес в болница „Централ Хоспитал” в Пловдив премина информационната кампания за глаукоматата, организирана от очно отделение и Ортодоксалният орден на Хоспиталиерите на Свети Йоан. Тя е във връзка със Световната седмица за борба с глаукомата, която се отбелязва през март, и с препоръката на очните лекари хората над 50-годишна възраст един път годишно профилактично да изследват зрението си и да измерват очното си налягане, заяви завеждащата д-р Екатерина Георгиева.

Залата във фоайето на лечебното заведение се оказа тясна за желаещите да видят презентацията на доц. д-р Марин Атанасов, оператор и консултант в „Централ Хосптал” и зам. изпълнителен директор на УМБАЛ „Св. Георги”.

Той показа нагледно на присъстващите причините за това опасно заболяване, как се развива то и до какви последици води. Не спести на пациентите, че заболелите водят тежка борба, за да опазят зрението си. Болестта е широко разпространена – засяга 66 млн. души в света. С напредване на възрастта болните се увеличават, затова над 50-годишните трябва да бъдат особено внимателни и да се преглеждат редовно. Протича коварно, без симптоми и без болки и затова се нарича „тихият крадец на светлина”. В началото на хроничното заболяване функциите на очите изненадващо дълго остават запазени. Болният не забелязва промените, тъй като те настъпват бавно и той се приспособява към тях. Увреждането се осъзнава от пациента едва след като загинат огромен брой нервни клетки. Когато долови загуба в зрителното поле, заболяването е вече в напреднал стадий. Профилактичният преглед е важен, защото офталмологът може да улови дефектите в периферното зрение, които пациентът пропуска.

Няколко пациенти запитаха едновременно защо е необходимо да се прави операция. За да спасим зрителния нерв или това, което е останало от него, отговори доц. Атанасов. Специалистът не спести тежката истина, че окото не може да се възстанови напълно от глаукомата, но е важно да се избегне пълното ослепяване. Хирургическата интервенция помага на пациента да запази зрението си 3-5, дори до 10 години. Друг пциент попита има ли опасност от получаване на алергия при медикаментозно лечение, тъй като след като започнал да приема лекарства, получил зачервяване по тялото. Доц. Атанасов отговори, че веднага трябва да се обърне към лекуващия го лекар, който да му назначи изследавиня, за да установи причините. Ако наистина медикаментът създава проблеми, ще бъде сменен. Посетителите се интересуваха и за лазерното лечение кто им беше отговорено, че то също спомага за временното запазване на зрителния нерв. Пациент зададе въпрос ще има ли проблеми при смяна на терапията. Обяснено бе, че по принцип не би трябвало, но за всеки индивидуален случай да се търси помощта на лекуващия лекар. Възрастна жена, претърпяла операция, попита има ли проблем, че временно е променила схемата за прием на лекарства. Доцентът я успокои, че това не е фатално, но трябва да се върне към предписания режим. Докторе, имам чувството, че предписаните капки не ми действат, какво да направя, попита мъж. Отговорът беше да си направи обстоен преглед при личния си офталмолог.

След лекцията всички присъстващи си записаха час за консултация при специалистите в очно отделение на МБАЛ „Централ Хоспитал”. Желаещите да се прегледат могат да си вземат час и на тел: 032/644-222, заяви д-р Георгиева.

Коментари