Публикация

РАННАТА ДИАГНОСТИКА НА РАКА И ЛЕЧЕНИЕТО НА ПАРОДОНТАЛНИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ

АКЦЕНТИ НА СЕДМАТА МЕЖДУНАРОДНА ДЕНТАЛНА ЛАЗЕРНА АКАДЕМИЯ В ВЪВ ФАКУЛТЕТА ПО ДЕНТАЛНА МЕДИЦИНА В ПЛОВДИВ


Седмото издание на Денталната Лазерна Академия ще се проведе от 31 март до 2 април във Факултета по дентална медицина на Медицински университет - Пловдив.

По традиция Академията стартира с предконгресни курсове, като специален акцент тази година е ранната диагностика на рака в устната кухина и приложението на диодните лазери в денталната практика.

Д-р Н. Николов, асистент към отдела по Орална патология към Факултета по дентална медицина – Пловдив ще презентира върху пациенти възможностите на иновативната система VELscope за скрининг на лигавични заболявания. VELscope представлява портативен източник на ЛЕД светлина в синия спектър, която насочена в устната кухина предизвиква биофлуоресценция на меките тъкани. Системата дава възможност за откриване бързо и в реално време на незабележими изменения на меките тъкани в устната кухина, преди още те да бъдат видими при клиничен преглед и преди да са довели до оплаквания от страна на пациента. Изследването е безболезнено и дава възможност за ранна диагностика на разнообразна патология, включително и на предракови състояния и рак в устната кухина.

В своя клиничен курс доц. Г. Томов ще представи възможностите за лечение на различни заболявания в устната кухина с помощта на диоден лазер.

И тази година Академията ще предложи богата научна програма, а световно известни чуждестранни специалисти ще ни поднесат актуални теми от областта на пародонтологията, имплантологията и оралната патология. Гост-лектори ще бъдат водещи преподаватели от Европа: проф. М. Кроншоу (Великобритания), проф. Р. Хана (Великобритания), д-р Е. Анагностаки (Гърция), д-р С. Терлеп (Словения), а също така и изтъкнати и обичани български специалисти: д-р В Бозалиева, д-р В. Станков, д-р И. Начков и др. Нов акцент в Академията тази година е и фотодинамична терапия в денталната медицина, която ще бъде представена от д-р С. Банчев. Ще бъде организирана и постерна сесия, на която младите колеги и студентите ще могат да представят своите научни разработки.

За първи път Академията е акредитирана от Български зъболекарски съюз с 12 кредитни точки, към задължителното за всеки дентален лекар продължаващо медицинско обучение.

Почетният знак на Българското Дентално Лазерно Общество ще бъде връчен на проф. Ана Миновска, за нейния принос в развитието на лазерната дентална медицина.

Коментари