Публикация

Чуждите тела в дихателните пътища са най-опасни за децата до 3-годишна възраст

Инцидентите обикновено се получават по време на хранене или игра, когато са съпроводени със смях, говор, плач и кашлица


Заради чуждо тяло в долните дихателни пътища у нас са починали 276 деца в периода 1995-2013 година. Това сочат резултатите от съвместно проучване на специалистите от Клиниката по УНГ в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ и Клиниката по детски болести в УМБАЛ „Александровска“. Изследването бе представено по време на пролетната научна конференция „Съвременни концепции в лечението на ушите, носа и гърлото“, която се провежда от 25 до 27 април 2016 г. в Сандански.

През последните години форумът се утвърди като мултидисциплинарно събитие, като в него участват водещи оториноларинголози, алерголози, пулмолози и педиатри от цялата страна. В рамките на три дни се представят и обсъждат проблеми и терапевтични подходи от сферата на ринологията, отологията и ларингологията.

„Незрелите рефлекси на децата правят изключително опасно попадането на чужди тела в долните дихателни пътища“, подчерта д-р Т. Аврамов от Клиниката по УНГ в УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ“. По думите му най-рисковата група са децата до 3-годишна възраст, при които инцидентите обикновено се получават по време на хранене или игра, когато са съпроводени със смях, говор, плач и кашлица. Според проучването, проведено сред 675 деца, най-честите чужди тела в долните дихателни пътища са семки, фъстъци и орехи. „Делът на бобените зърна е едва 2,5%, но е важно да се отбележи, че те са най-опасни и най-често водят до летален изход“, заяви специалистът. В заключение той подчерта, че в болниците процентът на случаите с фатален край клони към нула. За сравнение, този показател в САЩ и Западна Европа е между 1 и 3%. 

По време на конференцията бяха представени и първите за страната резултати при протезиране на а. каротис комунис при радикална шийна дисекция. В секцията по "Ринология" са предвидени доклади за приложението ендоскопските методи и за терапевтични подходи при алергинични заболявания.

В панела „Отология“ пък ще бъдат разгледани съвременните тенденции в лечението на злокачествения външен отит, както и генетичните аспекти при отосклероза. Присъстващите ще се запознаят още с резултатите от двустранна кохлеарна имплантация при деца.  

Коментари