Публикация

БОУЕН МЕТОДА АКТИВИРА ТЯЛОТО

Популярността на Боуен терапията в България нараства, защото ефективността е голяма. Работи се с изключително нежни движения, с малък натиск, който не предизвикват болка. Основният фокус е да се активира парасимпатикуса, който отговаря за възстановяването на нашето тяло, но е подтиснат от стреса...


Популярността на Боуен терапията в България нараства, защото ефективността е голяма. Работи се с изключително нежни движения, с малък натиск, който не предизвикват болка. Основният фокус е да се активира парасимпатикуса, който отговаря за възстановяването на нашето тяло, но е подтиснат от стресовия начин на живот. Какво представлява Боуен терапията и при какви случаи помага тя?

Боуен терапияБоуен терапията не е масаж. "Тя се определя като холистична методика, която използва нежни неивазивни движения върху тялото. Наподобява като вид на остеопатията, но самото движение в естеството си е съвсем различно", казва председателят на Българската асоциация по Боуен терапия. Тези движения се правят на определени места на тялото, които активират определени неврорефлекторни механизми, които дават възможност на тялото да функционира и да се възстановява по-добре. Боуен терапията се основава на теорията, че щом веднъж се постигне цялостна релаксация на тялото, започва процес на възстановяване на неговото равновесие и хармония, посредством присъщата му вътрешна способност да се справя с всеки проблем, било той на физическо или психическо ниво. "По правило нежните Боуен движения се редуват с паузи, които драстично различават Боуен терапията, от която и да е физиотерапевтична модалност. Паузите са времето, необходимо на мозъка да преработи "получените съобщения" и да върне възстановителния отговор", изяснява Боуентерапевтът.

Димитър Парушев е Рехабилитатор и Боуен терапевт: Завършва висшето си медицинско образование в МК "И. Филаретова" към Медицински Университет - София със специалност Рехабилитация през 2004 г. Още с дипломирането си започва практиката си като рехабилитатор в България. Две години по-късно открива практика във Виена, Австрия, където бързо набира популярност. През 2011 г. се дипломира като Боуен терапевт и е един от първите Боуен специалисти в България. Практикува в гр. София и е основател на Боуен Център, в който извършва възстановителни и лечебни процедури на професионални спортисти от водещите спортни клубове от цялата страна, като и на множество звезди от българския шоубизнес, и на редица доказани имена от българската медицинска общност. През 2014 се дипломира с най-високата степен Мастър по Боуен техника към "Австралийска академия по Боуен терапия". А през 2015 г. повишава професионалната си квалификация, като придобива специалности: "Боуен при болки в гърба и кръста" – при Джон Уилкс и "Мама и Бебе - Боуен при бременни, майки и бебета" - при Джон Уилкс и Лина Клерк. 2014 г. става учредител на "Българска асоциация по Боуен терапия".


Боуен специалистите я прилагат успешно дори и при Паркинсон, множестевна склероза, полиневропатия и ДЦП

Боуен терапияСпоред тях капанът на съвремието ни е симпатикувата доминанта. Храната, която ядем, стимулиращите напитки, обездвижването, стресът и всичко останало ни държи под нейната власт. Симпатикусът е този, който учестявя пулса, повишава кръвното налягане, напряга мускулите и резултатите от това са ни добре познати: превъзбуденост, нервност, дори агресивност. Парасимпатикусът, който отговаря за храносмилането и за процесите на възстановяването като цяло се оказва подтиснат при много хора. "Боуен терапията активира парасимпатикуса и дава възможност да се балансират двата дяла на вегетативната нервна система и да заработи тя по-добре. Вегетативната нервна система контролира около 70% от функциите на нашето тяло, което приравнено е над 1400 функции. Това е характерното на терапията Боуен, че има възможност пряко да влияе на парасимпатикусовата система и да я активира. Много малко неща в света могат да въздействат на вегетативна нервна система. Това обяснява високата ефективност на Боуен терапията при редица проблеми на тялото и то не само на физическо ниво", обяснява Боуен специалиста.

Историята: Тази терапия е създадена в Австралия от Том Боуен, който е имал природна дарба да лекува по уникален начин. До ден днешен не може да се обясни как толкова прецизно е диагностицирал болните. Неговите ученици споделят, че той почти не е разговарял с пациентите си, а ги е наблюдавал. Том Боуен умира през 1976 г. и няколко години след това Ози Ренч създава Австралийската академия за Боуен терапия. През 1996 г. терапията излиза извън пределите на Австралия най-напред в Англия, малко по-късно в САЩ и едва 2000-та година стъпва на континентална Европа. Австралийската академия по Боуен терапия е главната организация, провеждаща обучителни курсове за работа с методиката в 43 държави. За България методът е сравнително нов – от 2008 г.


Важно е да се знае, че тази терапия няма никакви противопоказания. Острите състояния се повлияват сравнително в кратки срокове, обикновено до 2-3 сеанса са достатъчни, но хроничните биха могли да изискват дълго третиране в продължение на месеци, дори години. "При Паркинсон, множествена склероза, полиневропатия, след инсулт или деца с ДЦП работим много дълго време с цел да поддържаме някакъв функционален статус. Ние не можем да променим структурата, но можем да променим функцията. Позитивна психологияПроменяйки функцията, коригирайки мускулния дисбаланс, давайки възможност за по-добро движение на тъканите в зоната можем да намалим болката", обяснява специалистът. Повечето Боуен терапевти не работят само с Боуен техниката. Имат възможност да използват и други методики, но са на мнение, че тя е най-ефективна. Боуен терапията дава отлични лечебни резултат при 80-90% от пациентите. Тя е достатъчно ефективна и рядко се налага употребата на други техники за повлияването на даден здравословен проблем. Тялото работи изключително добре след Боуен процедура, но много често проблемите са емоционални. Затова при редица случаи е препоръчително да се работи успоредно с позитивен психолог. С техниката Боуен се лекува тялото, но когато нещо тормози човек емоционално и не се отстрани този психологически фактор, Боуен терапията не е достатъчна. Ефектът е, като да се боядисва ръждясала ограда. Рано или късно ръждата ще избие отново. Когато се работи паралелно, тялото и духът се възстановяват по-бързо и по-успешно.

Благодарение на Боуен терапията пациенти със злокачествени заболявания по-леко преминават дори през химиотерапевтичния курс и качеството им на живот се повишава значително. Техниката ефективно помага при смущения в съня. Според Боуен специалистите терапията помага по-лесно да се евакуират отпадните метаболитни продукти, защото стимулира миорелаксацията. "Тя води до по-голямо хидратиране, съответно до по-добра детоксикация. Терапията работи върху цялото тяло на няколко нива като променя не само физическото състояние, но и психоемоционалният статус става съвсем различен", категоричен е Боуен специалистът.

Боуен терапияБоуен терапията не толерира комбинирането й с други методики, които имат сходни механизми на действие. Един масаж, физиотерапия или акупресура, биха неутрализирали ефекта на Боуен терапията. Ако разглеждаме тялото като компютър, то Боуен движенията по тялото на пациента наподобяват въвеждане на информация, чрез натискане клавиши на клавиатура. При провеждане на сесия Боуен, се натискат определени "клавиши", задавайки някаква команда към нервната система. Тази команда достига до мозъка, където се обработва и се връща обратен отговор. Правилната комбинация от "клавиши" води до правилен обратен отговор. Когато се зададе една "програма за лечение", ефектът не остава за момента, а продължава поне още пет до десет дни – средно седмица. Ако се стартира една програма, а утре пациентът отиде на масаж или друга мануална или енергийна терапия, ще се обърка сигналът подаден до мозъка и в крайна сметка може да няма никакъв резултат, или пациентът да се чувства "предозиран", подобно на компютър, който може да се затормози, ако искаме да работим 4 или 6 програми едновременно. Затова са и паузите - времето, необходимо на тялото да реагира. Да приведе в действие това, което се търси от него посредством Боуен движенията и да се успокои, преди да дойде следващата "порция". "Това важи и за неврологични пациенти от централен тип – инсулт, Паркинсон, множествена склероза, полиневропатия, ДЦП. При тях са още по-големи паузите", споделя председателят на Българската асоциация по Боуен терапия. по материал на: Вергиния Николова (clinica.bg)

Боуен терапията работи срещу причините, а не срещу симптомите! Симптомите сами отшумяват, при елиминиране на причината. Боуен терапията се постига и много по-бързо и качествено възстановяване.

ЗА ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ: Как Боуен терапията може да помогне във вашият конкретен случай и защо Боуен техниката е толкова успешна в лечението на много сложни състояния и редица заболявания? - се свържете се с Димитър Парушев - Боуен терапевт, рехабилитатор и гл. секретар на Българска асоциация по Боуен терапия (БАБТ) или използвайте Формата за запитвания от страницата ни с КОНТАКТИ.

Боуен терапияБоуен терапевт: Димитър Парушев
телефон за връзка: +359 882 416 567
електронен адрес: dp@bowencenter.bg

Виж още:
Боуен слага край на болките при Дискова херния
Боуен терапията промени живота ми
Боуен техниката развива телесният интелект
Боуен против сенна хрема / алергичен ринит
Боуен техниката предизвиква клетъчни промени
Боуен решава проблема със запек и колит
Боуен лекува болките при ишиас
Преборете метеоризмa с боуен терапия
Забравете за инконтиненциятас боуен терапия
Боуен терапия - истини и заблуди

Акушерство и гинекология Вътрешни болести Гастроентерология Инфекциозни болести Кардиология Логопедия Нефрология Обща медицина Ортопедия и травматология Педиатрия Психиатрия Ревматология Социална медицина и здравен мениджмънт Спортна медицина Съдова хирургия Токсикология Урология Фармация Хранене и диететика Болест на Паркинсон Болки в ставите Остеоартрит Виене на свят Световъртеж Главоболие Множествена склероза паркинсон Остеоартрит Световъртеж Главоболие полиневропатия инсулт Множествена склероза остеоартроза депресия Боуен терапия Боуен техника Боуен Боуен център Димитър Парушев нервност болки Ина Антонова агресивност токсичност ДЦП мускулен дисбаланс замръзнало рамо летаргия превъзбуденост високо кръвното налягане

Коментари

Ами не се разбра така от коментара... И аз съм съгласен с това, че умелото и правилно съчетаване дава максимален резултат!

Извинете!Аз харесах вашата публикация!Целта ми бе потвърждение за добрия ефект от такива методи като цяло.Мнението ми е,че професионалното и умело съчетание с традиционната медицина е най-добре за пациента.

Тази статия е за Боуен терапията и би следвало коментарите под нея да засягат съдържанието на статията и Боуен техниката, а не да се самоизтъкват други техники и терапевти! Ако някой има желание да се саморекламира, нека да си направи собствена публикация, под която да иска коментари по темата!!!

Невролозите,които практикуват Скенар терапия могат тук да споделят мнение.

Скенар терапията,която е практикувам повече от 15 години е много доказана.