Публикация

Сдружението на общопрактикуващите лекари в Хасково подкрепи националния лекарски протест

По време на ежегодната си конференция, общопрактикуващи лекари от Хасково и областта обсъдиха проблемите в здравеопазването, довели до нова вълна протести в цялата страна и взеха решение да се присъединят към стачните действия, които вече други лекарски колегии заявиха по-рано.


Хасковските лекари ще спрат да обслужват пациенти от сряда.Пациентите, които не търпят отлагане ще бъдат обслужвани от два дежурни кабинета.

Болезнените точки са много - сподели председателят на СОЛ-Хасково д-р Николай Николов.

Голямо възмущение предизвиква пълния хаос в нормативната база, прокарването на недомислици в наредби, които не могат да минат нито през закон, нито през НРД.

Няма подобрение и облекчение на работата ни, напротив - създават се всевъзможни административни пречки, които вредят на нормалното функциониране на системата на първичната доболнична помощ.

Не бяха изпълнени препоръките на Европейската банка за постепенно увеличаване бюджета на първичната доболнична помощ до 2020г. В България това не се случи, както и прокламираното увеличение на бюджета с 20 милиона.Реалното увеличение с 2 млн. лв. е крайно недостатъчно.

Увеличената бройка на направленията – общо 400 000за 6,5 млн души население е ръст малко над 7%, което означава че отново лекарите ще отказват да издават такива за специалисти и изследвания и ще има напрежение сред пациентите.

Един от основните проблеми на общопрактикуващите лекари е 24-часовото разположение - правен и човешки абсурд, противоречащ на Кодекса на труда, както и неуредиците с неотложната помощ, които само се раздухват, без да се дава нормативно решение.

Лекарствената политика - ето го поредния абсурд - лечението на болния да се определя от фармацевт.

Против сме и спрямо въвеждането на пръстова идентификация - след като веднъж бе отхвърлена като предложение , се опитват да я прекарат през гласуване под друго име!

Недомислица,водеща след себе си лавина нови проблеми е и промяната в закона, целяща смесването на доболнична и болнична помощ и то в частта им касаеща семейните лекари.

Разкриването на кабинети на служебно назначени семейни лекари във ведомствените болници е факт ,който не можем да подминем - създават се толкова вратички за нелоялна конкуренция,превишаване на правомощията и порочни практики,които заедно с другите проблеми ще направят семейните лекари изчезващ вид!

Заедно с това върви и прокараното неотдавна предложение, пациентите да бъдат обслужвани от филиали на спешна помощ - становището на колегията е че така вървим към връщане във времената на соц-системата и участъковите лекари.По-учудващ е факта,че такива предложения се вкарват от министър излъчен от Реформаторския блок!

В списъка с чакащите решение проблеми са още : загърбването на договорното начало, статута на неосигурените пациенти и още много други...

Омръзна ни да чакаме обещани реформи, които така и не се случват!

Коментари