Публикация

​Супа от сьомга

​Супа от сьомга

Рецепта на Ралица Едрецова за Кулинарния конкурс: Пролетните ястия на Комфортекс


Супа от сьомга

Продукти:
месо от сьомга - комплект за риба (глава, опашка, перки, филе)
1 глава лук
2 картофа
2 моркова
подправки - хималайска сол, черен пипер, лют червен пипер, мащерка, целина
1 яйце
1 кис. мляко

Приготвяне:
Сваряваме рибата за десетина минути. След като се охлади, обезкостяваме месото. Бульонът се прецежда и в него слагаме да се варят зеленчуците лук, морков и картофи до готовност. Овкусяваме с подправките и пасираме зеленчуците.
Добавяме рибните парченца към вече пасираната основа да поврят 5 минути заедно.
Приготвяме застройка от яйце и мляко, сваляме супата от котлона и внимателно застройваме.
Поднасяме с лимонов сок и настъргана кора лимон.
Както виждате, в супичката няма вредни сметани и много добавки - разчитам на ползите на рибата, на нейната мазнина и на лекия вкус на зеленчуците. Да ви е сладко :)
Ползи от сьомгата:
- За сърцето - Омега-3 мастните киселини в сьомгата се усвояват изключително добре. Именно те са от полза за сърдечното здраве - предотвратяват съсирването на кръвта, непостоянният сърдечен ритъм и липидния профил чрез повишаване нивото на добрия холестерол и понижаване нивото на триглицеридите в кръвта. Сьомгата също е богата на витамин В12 и ниацин. Ниацина помага да се намали нивото на холестерола, а В12 благоприятства работата на сърцето.
- За мозъка - подобрява мозъчните функции; редуцира риска от болестта на Алцхаймер.
- За здраве - маслото от сьомга помага при остеопороза и артрит, за превенция от диабет, инфаркт, инсулт.
- За тялото - сьомгата е богат източник на здравословни протеини, не съдържа наситени мазнини, помага за доброто състояние на ставния хрущял.

Ако тази рецепта ви харесва, гласувайте за нея с бутона ХАРЕСВАМ!

Споделете вашата любима пролетна рецепта и участвайте в конкурса с чудесни награди ТУК!

Коментари

31 мар 2016 11:36

Радвам се, че рецептата ви е харесала - бърз, вкусен и питателен вариант за супа с риба :)

28 мар 2016 15:12
Искра Сотирова
28 мар 2016 15:12

Чудесна идея, която да разнообрази класическата рибна супа - а тя трябва да е проста. Смятам да опитам и с други видове риби - скумрия, попчета, кефалови разни.