Публикация

Джипитата излязоха на ефективен протест

Семейните лекари започнаха ефективни притесни действия заради недофинансиране на първичната извънболнична помощ и нормативни промени.


Джипитата оспориха оповестеното от здравното министерство голямо увеличение на парите за първична доболнична помощ, по-точно казано, средствата, които отиват към личните лекари. От 36 млн. лв., които ще бъдат дадени допълнително за доболнична помощ, едва 2 млн. лв. ще могат да се ползват от тях, се казва в коментар на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари. НСОПЛБ обвини МЗ, че употребява заблуждаващия термин „извънболнична помощ“ при положение, че в нея парите са разпределени по пера. Справка в Закона за бюджета на НЗОК за 2016 г. показвала, че към джипитата отиват 2 млн. лв., 11 млн. лв. отиват към специалистите и 441 хил. са за изследвания. Това е равно на обща сума, по-малка от 14 млн. лв.

От Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България съобщиха преди дни, че настояват да няма служебен рамков договор, а в сила да остане НРД 2015. От там също така искат да бъдат коригирани някои подзаконови нормативни актове, както и някои закони. Лекарите настояват и за среща с ръководството на Министерството на здравеопазването.

Към обявения ефективен протест днес ще се включат общопрактикуващите лекари в Кюстендил, Велико Търново, Ямбол и Разград. Медиците ще затворят кабинетите си, като предварително се извиниха за причиненото неудобство. Очаква се към тях да се присъединят и други области. Навсякъде ще се осигури по един работещ дежурен екип само за хората с остра нужда. Информация за това къде се намират тези кабинети ще има върху затворените врати на всички стачкуващи лекари.

Коментари