Публикация

Хондропротекторите подобряват синтеза на хрущяла

Хондропротекторите подобряват синтеза на хрущяла

Артрозите засягат изключително голям процент от пациентите над 60 години – може би около 80% от хората на тази възраст имат някаква форма на артроза – гонартроза, кокс артроза, артроза на по-малките стави. Това води до много висока степен на инвалидизация на по-късен етап

 

Д-р Валентин ДИМИТРОВ, специалист по ортопедия и травматология в МБАЛ „Шумен”

Като цяло пациентите ни са две групи – при едната оплакванията са свързани с травми, втората са хора, които имат дегенеративни заболявания. Обикновено дегенеративните проблеми са артрози на коленната и на тазобедрената става.

 

 

 

Артрозите засягат изключително голям процент от пациентите над 60 години – може би около 80% от хората на тази възраст имат някаква форма на артроза – гонартроза, кокс артроза, артроза на по-малките стави. Това води до много висока степен на инвалидизация на по-късен етап, в определени групи процентът дори надвишава нивото на сърдечносъдовите заболявания.

 

Редица фактори влияят върху развитието на артрозата.

Някои пряко или косвено са независещи от индивида:

  • генетичното предразположение;
  • професията; 
  • начина на живот и хранене; 
  • обусловени от социалните условия. 

Има хора над 90 години, които нямат сериозни артрозни промени. Много важен фактор е телесното тегло. То е изключително определящо, когато говорим за развитие на артроза. Примерно пациенти с една и съща рентгенологична степен на артроза, особено на коленните стави, имат различна интензивност на субективните оплаквания – при тези с по ниско тегло и болката е по-слаба.

 

Първата препоръка, която даваме на пациентите, е да намалят теглото, ако то е наднормено. За съжаление част от тях имат ендокринни заболявания, най-често диабет, което затруднява свалянето на килограми. Но примерно 10% намаляване на теглото в рамките на няколко месеца води до облекчава не на симптомите дори без промяна на терапията.

 

Има пациенти, които са с нормално тегло, но при тях остеоартрозата е в резултат на възпалителен процес, някакво автоимунно ревматологично заболяване. Преживяна травма в млада възраст също може с годините да води до развитие на артроза. Да не пропускаме и хроничното тежко натоварване на ставите, което съпътства някои професии.

 

Има и други групи заболявания, които водят на по-късен етап до артрози. В млада възраст, особено при мъжете, има риск от вторична артроза – в резултат на атипичната некроза на бедрената глава. Това е свързано с начина на живот, с тютюно пушене, нерационално хранене, с повишено ниво на холестерола и триглицеридите, което води до ранна увреда на кръвоснабдяването на бедрената глава (болест на Чандлър). Резултатът е, че на 35-40-годишни хора се налага да се сменят стави.

Вариантите за лечение

зависят изключително много от фазата на остеоартрозата. И аз препоръчвам на хората винаги първоначално да се съветват с лекар – ортопед или ревматолог, който да прецени каква е степента на увреждането и според нея да даде правилния медикамент.

Примерно няма смисъл да използваме хондропротектор за става, която е изкривена, напълно износена, обездвижена. Тоест, ако ставата е за операция, единственото, което може да се направи, е да се обезболява и да се оперира.

Когато пациентите имат начални оплаквания, раз-полагаме с много препарати с доказан ефект за превенция на по-висока степен на износване и обезболяване. Тук влизат няколко групи медикаменти - едните са масово познатите нестероидни противовъзпалителни средства, които имат странични ефекти като риск от кървене. При кортикостероидите пък има риск от болестта на Кушинг, напълняване, промяна на хормоналния статус.

 

В групата на хондропротекторите

са медикаментите, които подпомагат собствения синтез на хрущяла и по този начин намаляват болката. Те обикновено съдържат съставки, влизащи в структурата на хрущяла, като така стимулират неговата регенерация. Когато даваме такива препарати, целим да подобрим синтеза на хрущяла, да намалим възпалителния процес в околоставните тъкани.

 

 

 

Тук имаме предвид всички препарати, съдържащи хондроитин сулфат, глюкозамин и като ги комбинираме с витамин С, Е и микроелементи – целият комплекс действа твърде положително за възстановяването на хрущяла.

От няколко години използвам препарата Хондросейв - прилаган в рамките минимум на три месеца, два пъти по една капсула след хранене, той има положителен ефект. Добре е особено в началото да бъде комбиниран за кратко време с нестероиден противовъзпалителен медикамент в зависимост от състоянието на пациента. Комбиниран с физиотерапия, този подход в началните степени на остеоартроза има много добър ефект.

Коментари