Публикация

Защо във Варна още няма линеен ускорител?


Казусът с линейния ускорител за онкологичната болница във Варна занимава здравната общественост у нас и преди всичко нуждаещите се пациенти от няколко години насам.

Поводът отново да се заговори за него е, че бункерът, в който трябва да се разположи модерният уред за лъчетерапия, е почти завършен със средства, отпуснати от община Варна. Но парите за самата апаратура, обещани от предишния министър на здравеопазването д-р Евгений Желев, така и не могат да се намерят.

Историята започва преди две години, когато ръководството на здравното министерство обещава 5 млн. лева, за да има най-после морската ни столица съвременна апаратура за лъчетерапия. Очакваният ускорител изисква специални условия за работа и кметът на Варна Кирил Йорданов взема присърце проблема.

Общината отпуска над 850 000 лева за изграждането на специален бункер. Провежда се и конкурс за фирма, която да достави апаратурата, а победителят е обявен пpез юли 2009 г. Едновременно с цялата техническа и юридическа подготовка в онкологията във Варна се обучават специалисти – лекари и физици, които да боравят с линейния ускорител. Всичко върви добре до момента, в който става ясно, че на хоризонта не се задава обещаното от предишното здравно министерство финансиране.

Д-р Господин Игнатов, шеф на онкодиспансера в морската столица, където трябва да заработи новият апарат, заяви Хелт медия, че в момента единствено Националният онкологичен център в София разполага с линеен ускорител, но той не може да поеме всички пациенти. Понякога на болните се налага да чакат с месеци. Има и такива, които не могат да си позволят пътуване и престой в столицата заради физически или финансови затруднения.

Поради това наличието на апарат във Варна би улеснило много пациентите от Източна България, а качеството на лечението ще бъде на съвсем различно равнище. Защото чрез този уред се прилага най-модерният лъчетерапевтичен метод в света. Той служи за унищожаване на тумори с насочен поток от високоенергийни електрони и фотони, без да уврежда здравите органи. Близо 90 процента от болниците в Европа боравят с такава апаратура, категоричен е д-р Игнатов.

Доц. д-р Станка Маринчева – директор на дирекция „Здравно развитие” към Община Варна, увери на свой ред екипа ни, че всичко, което е зависело от общинската администрация, е било направено. Заявката за линейния ускорител е изготвена и мотивирана от много добри специалисти, с точен разчет на броя на болните, които се нуждаят от такова лечение, с описание наличните медицински и други специалисти.

„Цялата здравна общественост, включително редица пациентски организации, отстоява позицията във Варна да има линеен ускорител, тъй като огромна част от болните в Източна България търси необходимото лечение именно при нас. Закупуването на този уред за варненския онкодиспансер ще доближи специализираната помощ до хората, а няма да ги кара те сами да я търсят на други места, както е сега”, казва доц. Маринчева.

От сегашния екип на Министерството на здравеопазването извършиха по искане на Хелт медия проверка на документацията по случая. Оказа се, че в разчетите за капиталови разходи за 2009 г. на МЗ няма предвидени средства за закупуване на линеен ускорител за Варна.

Тези средства е трябвало да бъдат заложени още през 2008 г., но очевидно това не е направено.

Сега варненци очакват въпреки финансовата криза пари за новия апарат да се намерят, защото онкоболните нямат време да чакат по-добри времена.

 

Коментари