Публикация

Грипът – актуално и прогноза

Д-р Ангел Кунчев, началник на отдел „Надзор над заразните болести” в Министерството на здравеопазването, пред Хелт медия:


 

Д-р Кунчев, продължава ли да се увеличава заболеваемостта в страната?
Както и очаквахме, цялата страна навлезе в епидемични стойности, заболеваемостта е около 250 души на 10 000. Изобщо картината е както при всяка друга епидемия. Никога цялата страна не навлиза по едно и също време в епидемията и съответно намаляването на заболяванията също е по различно време.

Все пак, кога очаквате този грип да започне да затихва?
Очаквам това да стане в следващите 3–4 седмици за районите, които в момента са във върховата заболеваемост, след това постепенно вълната ще намалее и в другите райони.

Увеличава ли се в момента процентът на хората, които се нуждаят от болнично лечение и специално от интензивни грижи?
Този въпрос е много важен, защото ние се сблъскваме с известно неразбиране. Процентът не се увеличава, но базата се увеличава, защото все повече хора боледуват. Засега няма разлика от това, което се случва в Западна Европа, например. При една заболяемост, която би могла да достигне 20–25 до 30 процента от населението в най-лошия случай, не повече от 8 до 10 на сто се нуждаят от някакъв тип болнично лечение. А от тях една много малка част правят сериозни усложнения, понякога за съжаление, завършващи летално.

Ще издържи ли здравната система на тази епидемия? Има ли опасност хора, които се нуждаят да постъпят в болница, да не могат да бъдат приети по различни причини?
Основната ни цел е да не се допусне такава хипотеза. Всички основни болници са снабдени със съответните препарати и консумативи, при необходимост се разкриват и допълнителни легла. Все пак да не забравяме, че огромната част от заболелите не се нуждаят от специфично лечение, те изкарват заболяването леко, в рамките на няколко дни. Но за хората в рискови групи, за пациентите, които развиват усложнения, най-често вирусна пневмония, е осигурен достъп до медицинска помощ, включително интензивно лечение, ако това се наложи.

Може ли свинският грип да протече с другите типични симптоми – болки в тялото, главоболие, суха кашлица и умора, но без температура?
До известна степен да. При този грип виждаме цялата палитра от възможности – от здраво носителство до тежки прояви. Колегите от Шотландия установиха лабораторно, че до 40 на сто от хората могат да носят вируса, но да нямат клинични прояви. Те са и по-малко заразни.

Ще има ли смисъл да се ваксинираме срещу новия грип, при условие че ваксината ще дойде, когато се очаква епидемията да е отминала?
Проблемът е, че често тези епидемии протичат в две и повече вълни на заболеваемост. Именно срещу евентуални последващи епидемични взривове ще помогне ваксинацията в началото на другата година.

Има ли смисъл от носенето на маска, кога и колко време да се носи?
Ние никога не сме давали указания хората да носят маски, защото обикновените хирургични маски имат много нисък защитен ефект. Той намалява още повече, когато маската се овлажни от дъха. Затова, ако се слага маска, тя трябва да се сменя на всеки 2 часа. Има по-висок клас маски, но те са за работещите в инфекциозните отделения.

Ще има ли и епидемия от сезонен грип, след като отмине сегашният пандемичен вирус?
Напълно е възможно, защото сезонните щамове също циркулират в Северното полукълбо и традиционно идват и в България. В този смисъл още не е късно хората да се ваксинират със сезонната ваксина.

Коментари