Публикация

Полицейски синдикат подкрепи протеста на лекарите

Синдикалната федерация на служителите в МВР изпрати отворено писмо до Българския лекарски съюз, в което декларира подкрепата си.


Протестиращи полицаи дадоха подкрепата си за протеста на лекарите. Това съобщи Dnes.bg. От вчера джипитата в цялата страна започнаха поетапни стачни действия.

Синдикалната федерация на служителите в МВР изпрати отворено писмо до Българския лекарски съюз, в което декларира подкрепата си. В него има и призив към полицаите и гражданите на България да застанат зад медиците. "От Вашия професионализъм и условия на труд зависят нашето здраве и качество на живот", пишат служителите на МВР.

В писмото на полицейския синдикат се казва, че исканията на лекарите за по-добро и качествено здравеопазване са не само справедливи, но и имат задача да запазят достойнството на българския лекар. Служителите на МВР изразяват притеснението си от това, че реформите са в противоречие с всички етични норми и стандарти. "Псевдореформи, които нарушават не само основни граждански, но и човешки права", пишат от синдиката.

Според полицаите още по-притеснително е това, че "реформите" в здравеопазването и сигурността се правят не с цел да се повиши качеството на доставяната услуга и да се подобрят условията на труд на професионалистите, а с цел да се "оптимизират" разходи и "реализират икономии".

"Най-тревожен е фактът , че отговорността за неефективните и неработещи политики се поема не от авторите на тези "реформи", а от служителите в тези сфери, а цената я плащат българските граждани", пишат още от СФСМВР.

Коментари