Публикация

Как се отразява силният шум върху здравето на хората

Известно е , че високите децибели може да се превърнат в убиец


Първите сигнали за проблеми в слуха идват, когато хората са в шумна компания и изпитват трудност в надприказването да различат отделните гласове. Следва въпросът „Какво каза?“, което обикновено дразни околните. 

Ниво на звука от 85 децибела вече е опасно. 

Това съответства на шума, идващ от косачка на трева. При това ниво вече възниква риск малките нежни рецептори или власинки във вътрешното ухо да бъдат увредени. При продължително излагане на такъв шум чувствителните клетки на слуховия орган започват да умират. И ако техният брой се увеличи прекалено, то пострадалият ще продължи да живее без шума на листата и жуженето на пчелите. Ако навреме не се вземат мерки, ще измрат всички 30 хиляди слухови клетки и тогава човек остава сам със себе си в абсолютна тишина.

Според специалистите при проблеми в слуха хората трудно се ориентират. Не знаят например стои ли някой зад тях и въобще какво се случва наоколо. Очите възприемат само ограничен отрязък от заобикалящия ни свят. Затова и хората без слух по-често страдат от душевни разстройства в сравнение с хората без зрение.

Въпреки това убеждението, че слухът вечно ще ни служи и трудно се уврежда, е широкоразпространено. За съжаление съвременният живот никак не е щадящ към това сетиво, а често и сами го претоварваме. Пускаме на пълна мощност уредбата, посещаваме концерти, където децибелите могат да ни съборят в буквалния смисъл. А шумът от дискотеките може да се сравни с този от ковашки чук. Модерните устройства пък могат да достигнат звука на стартиращ бомбардировач, от който сте отдалечени само на 200 метра. Да не говорим за стереоуредбите в автомобилите, които могат да разбият стъклата, да не говорим какво правят със слуха ни. Гастролите на рок групите нерядко увеличават притока от пациенти със сериозни проблеми в слуха към близките клиники. Понякога тези увреждания не могат да се възстановят. Остава загадка как самите музиканти издържат на това натоварване. Един американски китарист споделил, че преди всеки концерт запушва дясното си ухо, а с лявото си вече не може да проведе дори един телефонен разговор.

Четете още: Мощният грохот може да доведе и до състояние на опиянение.

Коментари