Публикация

Надзорният съвет на НЗОК прие анекс към рамковия договор за 2015 г.

Министър Петър Москов отбеляза, че ако джипитата откажат да подпишат анекса към НРД 2015 г. други нива на здравната система ще поемат тяхната дейност


Надзорният съвет на НЗОК одобри анекс към Националния рамков договор за 2015 г. Това съобщи Дарик радио. Надзорниците обявиха, че в новия документ не е намалена цената на нито една клинична пътека.

През тази година ще продължава да важи рамковият договор от миналата, след като Българският лекарски съюз отказа да подпише проекта за НРД 2016 г. Чрез анекса се правят няколко промени, сред които създаването на три нови клинични пътеки за продължително лечение и рехабилитация.

С документа също така се регламентира, че тази година за първи път специализантите ще имат възможност да бъдат пълноправни партньори на Здравната каса и ще сключват трудови договори в болниците, в които работят.

По повод на излязлата вчера информация, че е имало предложение за намаляване на цените на клинични пътеки от Надзорния съвет на НЗОК отрекоха своето участие в това решение. Според тях предложението е дошло от БЛС. Надзорници отбелязаха, че не е важно кой е направил това, при условие че проблемът вече е изчистен.

Междувременно министърът на здравеопазването д-р Петър Москов обяви след заседанието на Надзорния съвет, че анексът към НРД 2015 г. ще бъде публикуван в „Държавен вестник“ най-вероятно в четвъртък. „Ако общопрактикуващите лекари откажат да подпишат този анекс, има предвидени механизми, в които други нива на здравната система трябва да поемат тяхната дейност”, заяви той по повод протестите на джипитата в цялата страна, цитиран от Агенция „Фокус”.

„Когато решението бъде публикувано в Държавен вестник лекарите ще видят, че всички увеличения на обеми, всички увеличения на цени в доболничната помощ, са факт. Разбирам всяко едно притеснение от промяна, но всички сме съгласни, че системата трябва да се промени във всичките й нива. Промяната изисква ясни правила, ясна отчетност, заплащане за резултат по ясни критерии. Ако хаосът, в който се намираме в момента, се нарушава с тези правила и критерии и това не е удобно за някои, е разбираемо, но неприемливо, нито за Надзорния съвет, нито за мен като представител на държавата“, каза още д-р Москов цитиран от Zdrave.net

Коментари