Публикация

Мъж в клинична смърт бе спасен, благодарение колаборацията между Спешна помощ и Сити Клиник Бургас

49 годишният мъж е зарадвал с цветя жена си, дъщеря си и снаха си и празнува надвечер в домашна обстановка, когато особена болка раздира гърдите му.


Георги Георгиев ще запомни тазгодишния международен ден на жените, 8-ми март, за цял живот.
49 годишният мъж е зарадвал с цветя жена си, дъщеря си и снаха си и празнува надвечер в домашна обстановка, когато особена болка раздира гърдите му. Минават минути, но оплакванията не стихват, а напротив- сякаш пожар се разгаря в гърдите и едната му ръка.
Съпругата му не губи време в догадки и успокоение и звъни на телефон 112. Спешна помощ пристига за минути, дежурният лекар прави електро кардиограма и произнася диагнозата- масивен инфаркт.
Бургазлията не вярва на ушите си-той е собственик на транспортна фирма и се кани на следващия ден да направи международен курс до Германия с камион. Не е имал досега оплаквания, не е боледувал,няма високо кръвно и затова посреща думите на лекаря сякаш се отнасят за някой друг.
Медикът от спешна помощ проявява съобразителност и нарежда линейката да вози пациента право в специализираната болница по кардиология и кардиохирургия Сити Клиник Бургас.
Бургазлията помни мига, в който го въвеждат на носилка в кардиоболницата, след това всичко сякаш е някакъв лош сън, от който се пробуждаш и разбираш, че професионализъм, късмет и божия намеса са се обединили в едно, за да получиш втори шанс и продължиш да живееш.
Още с постъпването си в Сити Клиник Бургас, Георги изпада в клинична смърт и кардиогенен шок. Ако това се случеше където и да е другаде, а не в здравно заведение, изходът за болния щеше да бъде фатален.Според медицинските предписания възможността да победиш смъртта е в рамките на една –до три минути. След това време нарушенията, които стават в мозъка са необратими и усилията стават напразни.
Но в празничната вечер късметът е на страната на Георги-дежурният лекар д-р Даниела Ватева вижда пациента минута, след като е изпаднал в клинична смърт и влага всичките си умения и знания на медик, за да му окаже първа помощ . Присъединяват се завеждащият отделението по анестезиология и рехабилитация д-р Николай Увалиев и колегата му д-р Георги Цанков.След електростимулация на сърцето ритъмните нарушения са отстранени и сърцето влиза в ритъм.
След като е стабилизиран, на Георги са поставени стентове на двете запушените артерии от завеждащия кардиологично отделение на болницата, инвазивния кардиолог д-р Светослав Гогов. След престой в реанимацията е преместен в отделението по кардиология.
Няколко дни след премеждието, Георги се чувства отново здрав и възстановен. Приема посещението си на „оня свят“ и връщането от там като особен урок и предупреждение да спре с ежедневните две кутии цигари дневно и да не отделя внимание и не хаби нерви от незначителните неща в живота.
Думите му на благодарност са безкрайни- към Спешна помощ, към всички лекари от Сити Клиник Бургас, които впрегнаха целия си професионализъм и всеотдайност, за да бъде спасен и се радва на живота и семейството си.
Обещава, че след като се възстанови напълно, ще ги качи всички на своя автобус и ще им направи една разходка до Истанбул- това е най-малкото,с което може да изрази своята признателност към хората с бели престилки, които правят и невъзможното в името на живота.

Коментари