Публикация

Докторе, дай... - парче от ежедневието на общопрактикуващите лекари

материал от Цвети Иванова, публикуван в chronicle.bg


Личните лекари протестират, ефективно. Кабинетите са празни, а хората негодуват, протестирайки срещу протеста на джи пи тата. Повечето пациенти смятат, че личните им лекари нямат основание да недоволстват. Така ли е?

Публикуваме един интересен текст, описващ ежедневието на българското джипи. Текстът е от www.chronicle.bg - Имат ли лекарите право на протест?

Понеделник. 8ч. сутринта. В кабинета на д-р Х.

Пациент с шал около врата сяда и изразява своето логично искане: „Докторе, боли ме гърлото, може ли да го погледнете?“.

В същото време телефонът звъни: „Докторке, Петко е. Може ли да мина по-късно да ми дадете болничен, че не мога да отида на работа днес?“.

Facebook измрънква със съобщение: „Привет, д-р Х. Само да ви питам по кое време да мина днес, като няма опашки, за да не чакам, защото съм на работа“.

През вратата нахлува запотен господин след разправия с другите чакащи: „Докторе, аз съм само за направление, може ли само да ми го напишете, че бързам. За кардиолог едно и едно за очен за майка.“.

Над рамото му се показва възрастна жена: „Д-р Х, в аптеката ми казаха, че лекарството ми за кръвно вече било с друг код, може ли да го оправите?“.

На грозда хора пред вратата се закача и млад мъж с куфарче: „Здравейте, искам само да ви представя новия медикамент на нашата фармацевтична фирма, ако може да го представите на пациентите“. Отвън стои човек с болки в тежест в гръдния кош и чака тълпата да се разсее, за да сподели симптома си. Телефонът звъни: „Д-р Х, в болницата не приемат Манол, казват че трябва да е диагностициран амбулаторно, не могат да го приемат, само защото има температура. Къде да отидем?“

Това е парче от ежедневието на общопрактикуващите лекари. Онези лоши хора, които, ако вярваме на здравния министър Петър Москов, премиера Бойко Борисов и репортажите на телевизионните журналисти, изоставят кашлящи деца по коридорите на поликлиниките, за да протестират за повече пари.

Кой какво казва?>>


Акушерство и гинекология Вътрешни болести Гастроентерология Инфекциозни болести Кардиология Логопедия Медицинска генетика и ембриология Неврохирургия Нефрология Образна диагностика Обща медицина Ортопедия и травматология Педиатрия Психиатрия Ревматология Социална медицина и здравен мениджмънт Спешна медицина Спортна медицина Съдова хирургия Токсикология Урология Фармация Хирургия Хранене и диететика личен лекар направления лична история протест на лекарите джи пи та

Коментари

бета блокери

Това е единствено гледната точка на лекаря и то на онзи, който си върши съвестно работата. А защо не пише за часовете, в които пациентите висим пред кабинетите и за небрежното отношение на някои джи пита,вечното им оправдание че няма направления и изписването на ненужни скъпи лекарства???