Публикация

Рано ставащи или късно лягащи ... Определя ДНК

„Ранно пиле рано пее… пък и по- бавно старее”


Не е просто предпочитание дали сме рано ставащи, или късно лягащи - това е в нашето ДНК, твърди едно скорошно проучване, публикувано в Nature Communications. Изследователите установили, че има 15 генетични варианта в човешкия геном, свързани с това да си „ранобудник”, като седем от тях са свързани с регулиране на циркадния /денонощния/ ритъм и вътрешния часовник.

"С това проучване ние искахме да открием дали има връзка между предпочитанията на индивида към „ранното ставане” и генетичните асоциации с ранобудността /”morningness”/, както и връзки с модели в начина на живот и други черти", каза д-р Youna Ху, водеш изследването.

В проучванто са разгледани геномите на 90,000 изследвани, които са предоставили своята ДНК в проби от слюнка. Въз основа на анализите, изследователите са открили, че жените са по-склонни да са чучулиги, отколкото мъжете, (48.4% срещу 39.7%). Хората над 60-годишна възраст също предпочитат ранните сутрини повече от 30 годишните, (63.1% срещу 24.2%). Сутрешните чучулиги изглежда имат и повече здравни ползи. Не само, че риска от затлъстяване е по-малък, но също така е по-малко вероятно да страдат от други заболявания, като безсъние, сънна апнея и депресия. Излиза, че "ранно пиле рано пее"… са по-здрави, по-богати и по-дълголетни.

При сравняване на резултатите от генния анализ, са се появили генетични модели между „сутрешните и нощните птици”, специфични в 15 генетични варианта. От 15-те варианта, седем имат специално участие в регулирането на циркадния ритъм /бодрост-сън денонощен ритъм/. Те включват ген HCRTR2, който е свързан с нарколепсията /внезапно заспиване/; FBXL3, който може да разшири циркадния период; и VIP, който удължава REM /парадоксалния/ сън. Други варианти играят роля в процеси като фототрансдукцията, или как степента на светлината се превръща в сигнал за мозъка да произведе мелатонин /хормон на съня/, който да ни помогне да заспим. Тези варианти имат два пъти по-голяма вероятност да се появят при сутрешните хора. За всеки допълнителен вариант, шансовете да се превърне в „morning person”, за всеки участник се е увеличил от 5 до 25 на сто, показва проучването. Така че, нощни птици, ако започнете да се будите в ранните часове, не се тревожете, знайте че това е вашата ДНК!

Тези изследвания са важни, защото може един ден да помогнат на лекарите да администрират лечения, кога пациентите да са най-активни, независимо дали е сутрин или вечер. Нещо повече, те ще покажат, че нашите предпочитания не са само предпочитания, но че те са базирани на нашата биология.

Source: Hu Y, Shmygelska A, Tran D et al. GWAS of 89,283 individuals identifies genetic variants associated with self-reporting of being a morning person. Nature Communications . 2016.

Автор: д-р Валя Грудева - хомеопат в МЦ ЛОРА за жената

Коментари