Публикация

МБАЛ-Пловдив с респиратор за недоносени бебета


Респираторен апарат за дихателна реанимация на недоносени бебета получи специализираното неонатологично отделение на МБАЛ „Пловдив”.

 „Апаратурата е много необходима, защото с нея можем да оказваме помощ на децата както в родилната зала, така и при транспортирането им от различни болници в областта”, обясни завеждащият отделението д-р Диана Аргирова.

Тя припомни, че много често при бебета, родени преждевременно, има големи рискове за развиване на различни заболявания като ретинопатия (дефицит на зрение), мозъчни увреждания или дихателни проблеми.

Тревожен факт е, че през последните години броят на недоносените се е увеличил почти двойно. Само в болница „Пловдив” те са 20% от всички новородени.

„За година тук се раждат около 1600 бебета, като близо 330 са неодоносени”, каза още д-р Аргирова. В момента в интензивното отделение има 4 преждевременно родени деца, а общо недоносените са 21.

За страната средният процент е 11.

„Почти двойно повече са недоносените бебета в нашата страна, в сравнение със страните-членки на Европейския съюз”, обясни д-р Диана Аргирова.

Една от причините е увеличаващият се брой на патологични бременности, а също и инфекциозни заболявания на майките.

Коментари