Публикация

Как да се предпазим от слънцето?

​Времето се затопли, слънцето започна да пече, всеки иска да излезе навън, да се стопли и да се наслади на слънчевите лъчи. Прекрасно!


Времето се затопли, слънцето започна да пече, всеки иска да излезе навън, да се стопли и да се наслади на слънчевите лъчи. Прекрасно! А после си мислим за море, плаж, красив тен и колко сексапилни ще сме след това. И всичко това благодарение на слънцето и неговия ефект върху нас. Но то има както позитивно, така и негативно влияние върху нас. Слънцето ни зарежда с позитивни емоции и е необходимо за произвеждането на витамин Д. Но слънчевите лъчи могат да причинят слънчево изгаряне, стареене на кожата и дори рак.

За да се предпази от негативното въздействие на слънцето, кожата е екипирана с усъвършенстван защитен механизъм - като пигментация и ефективна антиоксидантна мрежа. При определени обстоятелства тази естествена защита не е достатъчно добра.

Лъчите, които достигат до нас са невидимите UVA и UVB. Най-вреднитеUVC лъчи, които са най-вредните, се разсейват още в горните слоеве на земната атмосфера и по този начин не гостигат до нас. Но ултравиолетовите А и В лъчи са също така опасни за нашето здраве и продължителното излагане на слънце без допълнителна защита може да доведе до различни болести по кожата.

UVA лъчите проникват през съединителната тъкан и са основната причина за хронични леки увреждания на кожата като преждевременно стареене. Освен това са отговорни за формирането на свободни радикали и фототоксини, както и за фототоксични и фотоалергични реакции.

UVB лъчите проникват в най-дълбоките клетъчни слоеве на епидермиса и са основна причина за слънчево изгаряне, ДНК-увреждане и развитие на рак на кожата. Топлите инфрачервени лъчи и лъчите от видимия спектър нямат вредно влияние.

Всички лекари и специалисти по дерматология съветват да се избягва стоенето и излагането на слънце в периода от 11 до 16 ч. през лятото. В останалото време трябва да се ползват слънцезащитни продукти с колкото е възможно по-висок фактор. Това помага да приемаме витамин Д, който само слънцето може да ни даде, но и да предпазим кожата си от вредните UVA и UVB.

Е да, някой от вас ще си кажат, че преди 20-30 години нямаше такива лъчи, нямаше увреждане на кожата, нашите баби и майки не са ползвали такива продукти и т.н.

Всички знаем, че с увреждането на озоновия слой все повече от вредните лъчи достигат до нас. Но също така е важно да знаем, че кожата си има и свои естествени механизми за предпазване. Тези механизми са:

  • пигментацията и втвърдяването на роговия слой;
  • ДНК-възстановяващи механизми;
  • формиране на собствени ултравиолетови филтри като уроканова киселина. Тя се образува чрез UVB лъчите и хистидин - аминокиселина, която се намира в кератина, и защитава от UVB лъчите;
  • активиране на естествените антиоксиданти на тялото.

И въпреки всичко ние живеем сега и трябва да се предпазим сега! Затова тук ние, от Медицински център ЛОРА, ви предлагаме някой съвета, които ще ви бъдат много полезни.

Изключително важно е след дерматологично лечение и процедури от естетичната дерматология да избягвате излагането на слънце. Те правят кожата по-чувствителна, а могат да доведат и до постоянно увреждане на кожата от слънцето, ако не е добре защитена. След такива процедури се препоръчва изобщо да не излагате кожата си на слънце или да се предпазвате с продукти с много висок фактор.

Страдащите от акне, трябва да избират слънцезащитни продукти, които не запушват порите.

Кожата при децата е по-чувствителна от тази на възрастните, защото тяхния хидролипиден слой е по-малко развит. А и факта, че те често играят навън ги излага на 3 пъти по-голяма слънчева радиация, отколкото възрастните. Затова при всяко излизане навън е хубаво да защитите детето си със слънцезащитен крем с фактор поне 15. Бебетата не трябва да бъдат излагани на пряка слънчева светлина, но е хубаво да бъдат извеждани навън, за да приемат по естествен начин изключително полезния за развитието на костите витамин Д.

Трябва да се избягва слънцето през лятото в промеждутъка между 11 и 16 ч.

Носенето на шапка е изключително важно, защото предпазва лицето, врата и ушите, а слънцезащитните очила нека са с по-висок UV-филтър.

Прекомерното излагане на слънце може да доведе до някой проблеми – ранни и късни.

Ранните проблеми са слънчев обрив и изгаряне, като изгарянето може да бъде различна степен. Към късните проблеми спадат стареене на кожата, загуба на еластичност, развитие на актинична кератоза, пигментни лезии, риск от туморни образувания – най-известен от тях е меланома, който е най-злокачествения тумор в човешкото тяло, агресивен е и е бързо даващ разсейки.

В много сайтове е посочено, че прекомерното излагане на слънце може да причини псориазис. Точно обратното, някои видове псориазис се влияят много добре от слънчевите бани.

Солариумът е също толкова вреден, колкото и излагането на силно слънце.

Най-хубавото е да се направят консултации с дерматолог преди началото на летния сезон.

Спазвайте нашите съвети, за да се предпазите от различни болести и алергии на кожата, свързани с неправилното и прекомено излагане на слънце.

И да не забравяме: Умереното излагане на слънце ни осигурява дълъг и здравословен живот.

Коментари