Публикация

Личните лекари в Стара Загора излязоха на протест

Джипитата в Стара Загора подкрепиха своите колеги в протеста им срещу новия рамков договор, който влиза в сила от 1 април. Днес - 30 март, те спряха работа до обяд и излязоха на протест.


На провелото се снощи извънредно заседание на старозагорската лекарска колегия, бе взето решение за протестни действия, които започнаха днес сутринта от хотел "Железник".

Старозагорските общопрактикуващи лекари се присъединиха към своите колеги от още 8 области където вече има ефективни стачни действия. Така, протестът обхвана  Бургас, Видин, Добрич, Плевен, Силистра, Сандански, София-област, Стара Загора, Търговище и Хасково.Джипитата в 18 големи общини вече не обслужват пациенти.

 Протестиращите лекарите са недоволни от предложените промени в работата на системата на здравеопазване, които трябва да влязат в сила от 1 април и излязоха на протести,които ще продължат в различни форми до края на седмицата.Въпреки, че Здравната каса се отказа от идеята за служебен рамков договор и прие само анекс към досегашния. В него са заложени повече пари и направления. Над 36 милиона лева допълнително получава доболничната помощ, от тях 13 милиона ще са за личните лекари, обяви вчера министърът на здравеопазването.

Те обаче остават недоволни и не възнамеряват да сключат договори със здравната каса. От НЗОК обявиха,че здравно осигурените пациенти ще могат да бъдат приемани в болница и без направление, а в последствие могат да сменят личния си лекар с друг , който има договор с касата.

Коментари