Публикация

Д-р Атанас Матев: Не можем да виним никого, че не се интересуваме от собственото си здраве

Профилактиката на рака на дебелото черво е отговорност на всеки един от нас – като лично решение и самосъзнание.


Медицински център „Хирургия Матев“ е със 17-годишен опит в профилактиката и превенцията на това коварно заболяване. Екипът от висококвалифицирани специалисти редовно участва в кампаниите, които се провеждат в национален мащаб. Той посреща своите пациенти с грижа и с желанието да бъдат максимално полезни за хората, да са техни консултанти за постигане на по-добро здраве и качество на живот. 

Д-р Матев, каква е картината на заболеваемостта от рак на дебелото черво в България?

 – За съжаление трябва да кажа, че последният ни пациент с новооткрито заболяване е млада жена на 29 години. От общото наблюдение и стриктно водената статистика за рак на дебелото черво констатираме, че възрастовата граница на заболелите рязко пада. Въпреки това основната група пациенти са хора над 50 години. Вероятността в тази възраст да се сблъскат с този проблем е чувствително по-голяма. 

Кои хора попадат според статистиката в рисковите групи на това заболяване?

– Възрастовият фактор е група с нормален риск. Но най-застрашени са хората с наследствена обремененост – ако в рода ни имаме майка, баща, леля, вуйчо, чичо, братовчеди и т.н. близки, които са имали полипи или им е открито злокачествено заболяване на дебелото черво, тези хора автоматично преминават в групата със засилен рисков фактор. Затова необходимостта от профилактика при тях е по-належащ. Споменахте за полипи, за които хората имат по-малко информация. 

Какво представляват те и защо своевременно трябва да бъдат премахнати? 

– Ще кажа на съвсем достъпен език, че полипите са доброкачествено образувание по стените на дебелото черво, които в по-късен стадий на развитие, ако не се премахнат навреме, могат да придобият канцерогенност. Пациентът дори не подозира, че има полипи, те нямат симптоматика, не създават дискомфорт. Говорим за полипи с размер 1-2 см, които ако се открият при профилактичен преглед, се премахват успешно и по този начин се спира тяхното нарастване. Пациентът казва: Нищо не чувствам, нищо не ме боли, защо да ходя на лекар и да давам пари за нищо. Всъщност изобщо не е така.

 Мислите ли, че българинът притежава добра здравна култура?

 – Не водя такава статистика. Но мога да кажа, че обикновено се наблюдава един стихиен страх, ако някой в обкръжението ни се разболее, било колега или приятел. Тогава хората предприемат мерки за изследвания и преглед. Психозата не е най-добрият съветник. Истината е, че трябва да се подходи разумно и интелигентно, защото и другата крайност не ни помага – да си заровим главата в пясъка с идеята, че на нас ТОВА не може да ни се случи. Трябва ежегодно да се прави рутинен тест, с който да проследяваме състоянието си. Отговорността е на всеки от нас, като лично решение и самосъзнание. Не можем да виним никого, че ние самите не се интересуваме от собственото си здраве.

 Има ли интерес от страна на работодателите да правят профилактични прегледи на служителите си? 

– В момента в „Медицински център Матев“ провеждаме профилактика на част от служителите на може би най-големия работодател в старозагорска област . Трябва да отчетем, че това е висока фирмена култура, защото обикновено работещите над 50-годишна възраст са с най-голям опит, някои от тях са на ръководни позиции и определено са ценни кадри. Препоръчвам на всички работодатели, които са заинтересовани, да проверят в Медицински център Матев вариантите за изследвания, прегледи и тестове. Отворени сме по всички канали за даване на информация. 

Какви са стъпките за профилактика, които може да предприеме всеки един от нас?

 – В „Медицински център Матев“ се правят някои тестове, които не са инвазивни, т.е. – не се извършват по хирургичен път. За тях дори не се изисква присъствието на пациента, а само имунологични тестове от изпратени проби. Когато резултатите са позитивни обаче, тогава задължително е необходимо да се направи преглед на дебелото черво. Възможностите са следните: – неинвазивно изследване с фекална проба – тест за окултно кървене – М2-РК тест за откриване на рак и полипи на червата – инвазивно изследване на дебелото черво – скрининг на рака на дебелото черво 

Един много важен за пациентите въпрос: Работите ли със Здравната каса?

 Не работим с НЗОК, защото не можем да предложим качеството, от което пациентите ни се нуждаят, с цените, определени от касата за нашите услуги.

Цените на всички процедури, тестове, изследвания и прегледи можете да видите на следните адреси: http://hemoroidi.bg

http://fisura.bg


Коментари