Публикация

Антиоксидантите борят затлъстяването

Антиоксидантите борят затлъстяването

Стойка Димитрова, специалист по хранене и диететика:

 

През последните десетилетия се наблюдава тревожна тенденция - увеличаване броя на хора с наднормено тегло и затлъстяване. Световната здравна организация характеризира това като световна епидемия, като един от най-големите социално-медицински проблеми на нашето съвремие.

 

Особено тревожно е увеличението на деца и младежи с наднормено тегло и затлъстяване. Това е социално значим проблем, защото е доказано, че повишаването на килограмите води до повишаване на риска от сърдечно-съдови заболявания, мозъчно-съдови заболявания и захарен диабет тип 2. Оттук е и повишената смъртност.

 

Още по темата: Всеки трети човек в света е с наднормено тегло

 

Запазването на едно относително постоянно, оптимално за възрастта и пола тегло е условие, без което е невъзможна нормалната жизнена дейност. При здравия човек то се осъществява благодарение на сложни връзки и регулация от мозъчни, хормонални, обменни и други механизми. Когато обаче има нарушение в някой от тези механизми, се достига до повишаване на телесното тегло.

 

За да се поддържа оптималното тегло е необходимо да има баланс между приетата храна и енергията, която тя доставя, и изразходването й. При системно нарушаване на този баланс се достига до покачване на телесното тегло.

Балансирана диета и създаване на хранителни навици

Балансирана диета

Факторите, които обуславят честотата на затлъстяването, са свързани с наследствена обремененост и фактори на външната среда - липса на правилен хранителен режим, намалена двигателна активност, стрес, придобити заболявания водещи до хормонални разстройства и др.

 

В последните години хората консумират все повече мазнини и въглехидрати, сол, алкохол. В същото време не ядат достатъчно зеленчуци, плодове, риба, мляко, яйца. Така организмът им не получава необходимите витамини, минерали и фибри.

 

Още по темата: Богата на фибри диета намалява риска от сърдечни заболявания

 

Препоръките на СЗО са за балансирано хранене, включващо всички групи хранителни вещества в правилно съотношение и с адекватна енергийна стойност, минимум три пъти хранене всеки ден, достатъчна физическа активност и достатъчен прием на вода.

Здравословен режим с четири хранения

здравословен хранителен режим

Аз съветвам пациентите да използват 4 кратен режим и оптимално разпределение на храната да е:

  • закуска 20% от общото;
  • обяд - 40%;
  • следобедна закуска - 10%;
  • вечеря - 30%.

Естествено трябва да се спазва и седмично разпределение на хранителните продукти - например ядките се препоръчват 1-2 пъти на седмица до 40 гр . в най-общия случай.

Много е важен и балансът между приетите белтъци, мазнини и въглехидрати - 1:1:4.

Завишеният прием на въглехидрати (пък било то и плодове или „бавни въглехидрати“) над 50-60% от дневния енергиен прием води до натрупването на мазнини. Завишеният прием на мазнини също води до тяхното натрупване, т. к организмът разгражда и използва енергията първо на въглехидратите. Много е важно да се знае, че завишения прием на белтъци над 1,8 г на кг телесно тегло е опасен за бъбреците и трябва много да се внимава, като се прилагат популярни диети от интернет.

Винаги съветвам пациентите да се наблюдават какво ядат и да си водят дневник. Препоръчвам увеличаване на физическата активност с нещо ново и елементарно - например изкачването на стълби или малка разходка всеки ден.

Много е важно, докато трае процесът на отслабване, пациентът да промени и подобри хранителните и двигателни навици и като цяло психо-емоционалното си състояние. Това е основата на една успешна диета и задържането на постигнатия резултат.

Емоционалното състояние е важно, за да отслабнем трайно

Отслабването при всеки е различно

Отслабването е строго индивидуално и протича за всеки с различни темпове, най-важното е да проявим постоянство, да не гони бързи резултати и да не се отказва въпреки трудностите.

 

В днешно време стресът е част от ежедневието ни. Той влияе негативно и върху процеса на отслабване.

В практиката си аз използвам ресвератрол - мощен антиоксидант, неутрализиращ вредните радикали, които се отделят при високи нива на стрес.

Той понижава нивата на кръвна захар и подобрява чувствителността на клетките към инсулина. Това са две много важни свойства , т.к. повечето пациенти или са диабетици, или имат инсулинова резистентност, или са в предиабетно състояние.

 

Ресвератролът има благоприятен ефект върху черния дроб, понижава нивата на лошия холестерол и повишава нивата на добрия. Най-важната полза на ресвератрола обаче е, че той подобрява обмяната на мазнините и повишава термогенезата, така се ускорява изгарянето на повече калории.

 

Не на последно място той подобрява имунитета, забавя стареенето на клетките, предпазва от рак и има добро кардио-протективно действие при тези и без това рискови пациенти. Препоръчителната дневна доза е 50-100 мг в продължение на 3 месеца. 

Ресвирол е мощен антиоксидант

Коментари

Полезна информация преди началото на лятото, за да можем по - лесно да влезем във форма !

Браво! Много съдържателна и полезна статия.

г-н Жорж Томов
6 апр 2016 16:15

Добро разпределение на хранителния баланс !!

Много добър режим! Благодаря!

:)