Над 200 джипита излязоха на ефективен протест в плевенско
30.03
д-р Петя Дакова
д-р Петя Дакова
Лекар
Над 200 джипита излязоха на ефективен протест в плевенско

Над 200 джипита излязоха на ефективен протест в плевенско

Утре и в петък двучасови протести на лични лекари в област Плевен

200 общопрактикуващи лекари от Плевен и цялата област днес излязоха на ефективен протест и така се присъединиха към колегите си от цялата страна, които от понеделник поетапно излизат на протести срещу предлаганите промени в здравеопазването, които, според тях, „по никакъв начин не могат да бъдат определени като реформа” и единствено задълбочават проблемите в системата на здравеопазването. В Плевен протестиращите се събраха пред сградата на ДКЦ II в Плевен.

 В днешния ден общопрактикуващите лекари няма да преглеждат пациенти. Д-р Дакова обясни, че протестите им са срещу анекса към Националния рамков договор, тъй като „договореното в него не устройва понататъшната работа на лекарското съсловие и няма да подобри качеството на медицинската услуга, на която разчитат пациентите”. „Ние искаме да бъдем чути и наредбите да бъдат с ясни правила, да не затрудняват нашата работа, да осигуряват повече време на лекарите за работа с пациентите. Те желаят да видят в нас не администратори, каквито сме вече 16 години и все повече се задълбочава този процес, а искат да видят лекарите, в чиито ръце са поверили собственото си здраве”, заяви д-р Дакова. Според общопрактикуващите лекари трябва да бъде чуто тяхното мнение за корекции в съответните наредби, защото те най-добре могат да преценят кое е добре за тяхната работа и за здравето на пациентите. Протестиращите са категорични, че обещанията за повече направления за специалист, профилактични прегледи и изследвания са неверни, тъй като бюджетът за извънболничната помощ е орязан.

„На практика завишените средства се разпределят в цялата доболнична помощ, като покриват и скъпо струващи доболнични изследвания като ЯМР, скенер. Ние отново сме притеснени, че ще се налага да слагаме бележки на кабинетите, че нямаме пари за изследвания и нямаме направления за консултация със специалисти”, заяви д- р Дакова, според която отпуснатите 2 млн. лв. не биха подобрили качеството на обслужване на пациентите и осигуряването с необходимите направления за специалист. Отдавна ние сме в недостиг на регулативни стандарти, подчерта тя. Не на последно място недоволството на лекарите е и заради отказа да се въведе електронно здравно досие на пациентите, което ще облекчи работата на лекарите. „Така ще имаме пълна информация за нашите пациенти кога са посетили специалист, кога са постъпили за лечение в болница. Искаме да бъдат въведени електронни карти, а не тези биологични идентификатори, които само ще удължат престоя на пациенти в кабинета, но не за преглед, а за обяснения как да отбележи идването си при личния лекар. А с чипа на електронната карта, ще се декларира посещението. Лекарите не са престъпна гилдия. Ние желаем да има спокойствие и да бъде чуто мнението ни за приемане на нормативни документи, които реално ще създадат условия за повишаване качеството на нашата работа”, заяви д-р Дакова. Личните лекари се надяват, че с протестите ще предизвикат вниманието на Надзорния съвет на НЗОК и ще бъдат поканени на масата на преговорите, за да бъдат взети под внимание и техните предложение. Уморихме се не да упражняваме професията си, а да бъдем администратори, заяви д-р Дакова.  Всички лични лекари в Плевенско ще продължат с ефективните си протести и през следващите два дни. На 31 март и 1 април джипитата ще прекъснат работа за по два часа.

Реклама

Мнения