Публикация

Сепсис - страшната диагноза

Пациентката и близка на проф. Генадиев почина след сепсис. Защо въпреки напредъка на медицината смъртността при сепсис все още е толкова висока


Млада жена ражда със секцио здраво дете. Изписана е от болницата в добро състояние , близките са на седмото небе от щастие и както си му е реда носят почерпка и пари в кутия бонбони, за да се отблагодарят на професора. 

Няколко дни по-късно същата жена е приета в спешното отделение  в критично състояние, 41 градуса температура и нетърпими болки. Диагнозата е сепсис, в резултат на задържани части от плацентата  и немарливост на специализантката д-р Стилиянова.  Д-р Василев прави хистеректомия в отчаян опит да спаси живота на жената. Въпреки това няколко дни по-късно тя умира. 

Това е накратко сюжетът  от  последните 2 серии на филма.

Защо смъртността при сепсис все още е толкова  висока?

"Една втора до една трета от пациентите, хоспитализирани в интензивно отделение загиват? В развиващите се страни смъртността достига 60-80%. Много често покосените са малки деца и родилки. Данните показват, че с тази диагноза в света умират 6 млн. новородени и 100 хил. родилки годишно. Разходите за лечение на сепсиса всяка година стават все по-големи. Последната статистика за САЩ е 16,7 милиарда долара разходи/годишно" - това казва д-р Ралица Маринова от УМБАЛ "Александровска". Прочетете ТУК цялата изключително интересна статия , в която тя споделя и случай от практиката на болницата, при който  родилка с тежката диагноза е спасена.

Коментари