Публикация

Нелекуваната сенна хрема може да доведе до усложнения

Нелекуваната сенна хрема може да доведе до усложнения

Усложнената поленова алергия може да се превърне в алергична астма, предупреждава специалистът по клинична алергология д-р Мариана Мандажиева

 

Д-р Мандажиева, зависи ли началото на алергичния сезон от метеорологичните условия?

Да, разбира се, тази година например имахме топла зима и това подлъга дърветата за ранна поленация. Вече много от нашите пациенти имат типичните оплаквания, които в други години започват по-късно. Но сегашното захлаждане след продължителния топъл период ще прибави един алерген в по-голямо количество, който много често подценяваме като причина за сезонна алергия. Става въпрос за плесените и най-вече алтернарията, защотопротеините нанейните спори са с точното тегло, което може да провокира алергична реакция както полените. Симптомите са същите и се проявяват в същия период, в който хората страдат от дървесните и тревните полени. Алтернарията е разпространена основно извън домовете в открита среда – плесен по гниещи растения както в горите, така и в непочистени градски тревни площи.

 

Струва ми се, че на плесените като сезонен алерген се обръща по-малко внимание…

Точно така е, особено в детската възраст алергията към плесени може да бъде причина за тежки симптоми, не само запушване на носа и обилни секрети, но и хипертрофия на аденоидите – увеличена трета сливица, продължително задно носно стичане на секрет и хронична кашлица.

 

Чести ли са случаите първоначално пациентът да не подозира, че има алергия, а да се опитва да лекува симптомите по друг начин?

При нас идват доста хора, които са приемали по няколко антибиотика, дълго време са промивали носа и са капали капки, преди да се насочат към алерголог, за да получат лечение, насочено срещу истинската причина за оплакванията им. Друг е въпросът, че пациентите с алергични заболявания боледуват по-често от вирусни заболявания. Разграничаването на двете най-чести хреми в този сезон, вирусната и алергичната, невинаги е лесно и налага съобразяване с най-подходящото лечение в двата случая – против инфекцията и против алергията.

 

Какви са все пак начините да се разграничи кога една хрема и болки в гърлото са от инфекция и кога са алергични?

Това е отговорност на лекаря, но най-общо продължителността на оплакванията може да ни насочи към вероятната причина. За разлика от вирусния алергичният ринит е много по-продължителен. Особено характерно е сутрешното изостряне на симптомите – запушване на носа, водниста секреция, пристъпно кихане, сърбеж, защото има циркаден ритъм на хормоните, които организмът ни произвежда. Но не е задължително всички симптоми да са налични едновременно при всеки пациент. При някои се наблюдава само запушване на носа, при други силно изразени са секрецията и пристъпното кихане, при трети - зачервени и сърбящи очи. Алергичната хрема може да протича и с болки в гърлото в резултат на затрудненото дишане и изсъхване на лигавицата, особено по време на сън.

 

Кога трябва да се направи тестуване за установяване на причинителя на сенната хрема?

Идеалният вариант е тестуването да се планира извън поленовия сезон. Но когато симптомите са неясни, най-често в първия поленов сезон, и особено при наличие на усложнения – серозен отит, синузит, увеличена трета сливица, задно носно стичане и хронична кашлица, нямаме абсолютни противопоказания за тестуване и през сезона. Кожноалергичният тест представлява откриване на антитела, изработени от организма в резултат на срещата с алергена на ниво кожа, и не очакваме някакви тежки алергични реакции, когато тестуваме с алергени от полени, домашни любимци, микрокърлежи в домашния прах и плесени.

 

До какво може да доведе отказът от лечение, ако човек реши, че ще си живее със симптомите?

Симптомите са външният израз на патологични процеси, протичащи в организма. Една нелекувана поленова алергия може да доведе до редица усложнения не само в областта на носа, синусите, гърлото и ушите, но и до развитие на алергична астма. Отделен аспект е хроничното нарушаване на съня поради сърбежа, запушването на носа и кашлицата. При едно алергично състояние основният медиатор, който се отделя, е хистаминът. В човешкото тяло има четири вида хистаминови рецептори, разположени в различни органи, затова дори при алергичен ринит се наблюдават редица системни ефекти, не само течащ нос. Срещат се главоболие и мигрена заради активираните хистаминови рецептори в мозъка, при жените се явява дисменорея, защото в матката също има такива рецептори, и т.н.

 

Какво е основното лечение?

Това са антихистаминовите лекарства.

 

Ролетра помага при сенна хрема

 

Но някои хора се опасяват, че когато ги приемат по-дълго, могат да се явят странични ефекти.

Новата генерация рецепторни блокери на хистамина като Ролетра например са освободени от страничните ефекти, които се наблюдаваха при старите препарати. Вече можем да лекуваме алергиите, без да се опасяваме от отпадналост, сухота в устата и сънливост като страничен ефект. Затова още при първите симптоми на алергичен ринит пациентът спокойно може да започне антихистаминов медикамент и да го приема през целия период, в който алергията му е активна. 

 

Към профила на д-р Мариана Мандажиева

Коментари

Актуална статия!